Descentralizarea puterii, consolidarea autonomiei locale şi onorarea angajamentelor RM faţă de CE discutate la Chişinău

Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

Descentralizarea puterii, consolidarea autonomiei locale şi onorarea angajamentelor Republicii Moldova faţă de Consiliul Europei au fost principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii de marţi a Preşedintelui Parlamentului Igor Corman cu raportorii Comitetului de monitorizare al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa, informează Moldpres cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

Oficialii europeni au felicitat Republica Moldova pentru semnarea Acordului de Asociere, menţionând că acesta este un progres considerabil atât pentru ţara noastră, cât şi pentru întreaga regiune.

Igor Corman a dat asigurări că documentul urmează a fi ratificat miercuri de Parlament, existând ferma determinare a autorităţilor pentru a continua eforturile de modernizare a ţării. Potrivit Preşedintelui Parlamentului, există semnale şi din partea altor state că vor ratifica Acordul de Asociere pe parcursul acestei săptămâni.

În cadrul întrevederii Igor Corman s-a referit la modalitatea de implementare a Strategiei Naţionale de Descentralizare pentru anii 2012-2015 şi a reformei în domeniul finanţelor publice locale. Noile prevederi sunt aplicate în 3 raioane-pilot şi în municipiul Chişinău, iar începând cu anul viitor legea va fi aplicată în toată ţara.

„Sunt în fiecare săptămână în teritoriu şi am discuţii punctuale cu primarii şi consilierii locali despre cum sunt aplicate prevederile privind descentralizarea financiară şi creşterea veniturilor în bugetul fiecărui raion pentru a consolida capacităţile administraţiei publice locale de a soluţiona problemele cetăţenilor”, a precizat Preşedintele Parlamentului.

Oficialii au mai discutat o serie de subiecte ce se referă la contextul regional, implicaţiile economice ale Acordului de Asociere asupra agenţilor economici de pe ambele maluri ale râului Nistru şi evoluţiile din autonomia găgăuză. Igor Corman i-a informat pe oficialii europeni despre activitatea Grupului de lucru care va examina problemele ce ţin de executarea prevederilor constituţionale privind statutul unităţii teritoriale autonome Găgăuzia. La şedinţele Grupului de lucru participă reprezentantul OSCE şi Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Preşedintele Parlamentului a anunţat că Grupul de lucru va pregăti un proiect de modificare a legislaţiei, care va fi expediat Comisiei de la Veneţia pentru expertiză.

„Locuitorii din autonomia găgăuză, ca şi toţi cetăţenii din Republica Moldova, îşi doresc să trăiască în stabilitate, într-un stat de drept, şi să aibă un trai decent”, a spus Igor Corman.

Delegaţia Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa efectuează o vizită de documentare în Republica Moldova pe parcursul acestei săptămâni pentru a evalua situaţia democraţiei locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe