Deputaţii ruşi vor să instituie o 'listă neagră' a site-urilor cu informaţii ilegale

Birourile generale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB) fostul KGB, Moscova, Piata Lubyanka
Birourile generale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB) fostul KGB, Moscova, Piata Lubyanka (MAXIM MARMUR / AFP / Getty Images)

Deputaţii ruşi vor să instituie o 'listă neagră' a site-urilor cu informaţii ilegale


Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, intenţionează să adopte miercuri mai multe amendamente care propun crearea unui inventar al domeniilor cu informaţii ilegale, scriu ziarele moscovite. Accesul la site-urile introduse în această 'listă neagră' va fi restricţionat sau în general blocat, menţionează Kommersant.

Cele mai mari companii de internet şi apărătorii drepturilor omului sunt împotriva acestei norme, iar Wikipedia în limba rusă a închis accesul la documentele sale, în semn de protest. Experţii sunt de părere că, sub pretextul luptei împotriva conţinutului ilegal, deputaţii instituie o deplină cenzură pe internet. Amendamentele la legea 'Despre apărarea copiilor de informaţii care dăunează sănătăţii şi dezvoltării' şi alte acte normative separate, limitând accesul la informaţii contradictorii, au fost adoptate de deputaţii ruşi, în primă lectură, pe 6 iulie, aminteşte Kommersant.

Oficiosul Rossiiskaia Gazeta scrie că este vorba de o 'filtrare a conţinutului' şi precizează că, din luna noiembrie, vor fi blocate site-urile cu pornografie pentru copii, cele care promovează drogurile şi suicidul. Ministrul comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov, a subliniat că 'ideea este corectă, dar că internetul trebuie să rămână, în general, un mediu liber'. Experţii afirmă, însă, că acest control va reduce cu 20% viteza de transmitere a datelor în reţeaua globală.

Protestele companiilor de internet nu-i va împiedica pe deputaţi să adopte chiar miercuri un proiect de lege care instituie un registru al site-urilor cu informaţii interzise pentru copii, semnalează Vedomosti. Operatorii şi cei care găzduiesc pagini web vor trebui să blocheze accesul la site-urile introduse în 'lista neagră'. Se afirmă, însă, că actul normativ va mai fi amendat o dată în septembrie, înainte să intre în vigoare.

Ruşii se vor putea plânge Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) prin internet, titrează Izvestia, menţionând că 'cekiştii' vor trebui să răspundă la emailuri în decurs de o lună. Până acum, cetăţenii se puteau adresa FSB-ului doar în 'forme tradiţionale' - prezentându-se la sala de primire sau trimiţând scrisori prin poştă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe