Wikipedia rusă şi-a închis temporar site-ul din cauza unei legi

Versiunea în limba rusă a Wikipedia îşi închide site-ul în semn de protest faţă de un proiect de lege care propune o listă neagră a tuturor site-urilor cu conţinut interzis.

Pe prima pagină, site-ul a declarat că se închide timp de 24 de ore din cauza şedinţei Parlamentului rus pentru modificarea proiectului de lege - modificare care ar putea duce la "închiderea accesului la Wikipedia în limba rusă".

Susţinătorii proiectului de lege pretind că acesta este necesar pentru a asigura o mai bună protecţie a copiilor în faţa informaţiilor dăunătoare, incluzând informaţii despre abuzul de droguri şi sinucidere, pornografie infantilă, a raportat mass-media de stat RT.

În motivarea legii, susţinători ei cer să existe un registru federal, care ar include site-urile ce au informaţii sau conţinut dăunătoare, în conformitate cu Radio Europa Liberă. Legea va impune proprietarilor şi furnizorilor de astfel de site-uri să le închidă.

"Comunitatea Wikipedia protestează împotriva cenzurii, care ameninţă cunoştinţele libere oferite omenirii", a declarat site-ul web în limba rusă.

"Respectarea strictă a textului propus în proiectul de lege va duce la implementarea în Rusia a unui sistem similar cu 'Marele Firewall din China'", a precizat Wikipedia, referindu-se la hipercontrolul regimului chinez asupra întregului flux de informaţii de pe Internet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe