Departamentul de Stat al SUA taie peste 200 milioane USD din ajutoarele destinate palestinienilor

Administraţia Trump a declarat că va tăia peste 200 milioane de dolari din finanţarea destinată palestinienilor din Cisiordania şi Fâşia Gaza. OEP a afirmat că Washingtonul „pedepseşte victimele palestiniene” ale ocupaţiei israeliene.
Forţele israeliene folosesc gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor palestinieni în timpul unor ciocniri la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, 6 aprilie 2018.
Forţele israeliene folosesc gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor palestinieni în timpul unor ciocniri la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, 6 aprilie 2018. (Said Khatib/AFP/Getty Images)

Departamentul de Stat american a declarat că administraţia preşedintelui Donald Trump a decis să reducă cu peste 200 milioane de dolari ajutorul bilateral acordat palestinienilor, după o revizuire a programelor de finanţare pentru proiecte din Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Într-un anunţ scurt trimis congresmanilor vineri, Departamentul de Stat a precizat că administraţia va redirecţiona banii către „proiecte cu prioritate ridicată din altă parte”, potrivit Deutsche Welle.

„La îndrumarea preşedintelui Trump, am efectuat o revizuire a ajutorului american pentru Autoritatea Palestiniană şi pentru Cisiordania şi Fâşia Gaza pentru a ne asigura că aceste fonduri sunt cheltuite în conformitate cu interesele naţionale ale SUA şi că oferă valoare contribuabilului american”, a susţinut departamentul.

Notificarea nu a precizat o valoare exactă a fondurilor care urmează să fie tăiate.

Reducerea fondurilor a fost decisă în condiţiile în care preşedintele Trump şi consilierii săi pentru Orientul Mijlociu – Jared Kushner şi Jason Greenblatt – se pregătesc să prezinte un mult aşteptat şi totuşi neclar plan de pace pentru conflictul dintre Israel şi palestinieni.

În actualul buget pentru anul 2018, care va expira în 30 septembrie, SUA a planificat iniţial să ofere palestinienilor 251 milioane de dolari pentru guvernare, sănătate, educaţie şi finanţarea societăţii civile.

Organizaţia de Eliberare a Palestinei (OEP) a denunţat imediat decizia. „Drepturile poporului palestinian nu sunt de vânzare”, a afirmat într-o declaraţie Hanan Ashrawi, membru al Comitetului Executiv al OEP.

Pierderea fondurilor probabil îi va provoca şi mai mult pe palestinieni şi îi va face să se opună planului de pace al lui Trump. Conducerea palestiniană a fost ostilă în mod deschis faţă de orice propunere venită din partea administraţiei SUA, invocând ceea ce a declarat că este o atitudine părtinitoare în favoarea israelienilor. Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului în decembrie 2017 şi a mutat ambasada SUA din Tel Aviv în Ierusalim în mai 2018.

Autoritatea Palestiniană şi preşedintele acesteia, Mahmoud Abbas, a suspendat contactul cu SUA după anunţul privind Ierusalimul.

Decizia de vineri de a reduce fondurile nu ia în calcul cele aproximativ 65 milioane de dolari în fonduri îngheţate pentru UNRWA (Agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări), care furnizează servicii palestinienilor din Cisiordania, Gaza, Iordania şi Liban. Însă oficialii au declarat că administraţia Trump este extrem de sceptică în privinţa UNRWA şi au insistat că şi acei bani vor fi probabil redirecţionaţi.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va redirecţiona 230 milioane de dolari în ajutoare, pe care planificase să le ofere unor programe de stabilizare a zonelor eliberate din Siria.

În cazul Siriei, totuşi, Departamentul a afirmat că pierderea fondurilor americane va fi mai mult decât compensată de către alte naţiuni, inclusiv Arabia Saudită care, cu câteva ore înaintea anunţului făcut de SUA, a anunţat o contribuţie de 150 milioane de dolari pentru stabilizarea Siriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe