Casa Albă minimalizează un comentariu al lui Trump la adresa conflictului israeliano-palestinian. Bolton în Israel, prins în lumina farurilor

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)
Andrei Popescu
23.08.2018

Oficiali americani încearcă să stingă un mini-incendiu politic în Israel după discursul susţinut de preşedintele Donald Trump la un miting politic în statul american Virginia de Vest, când a afirmat că Israelul “va trebui să plătească un preţ mai mare” în negocierile viitoare cu palestinienii din cauza deciziei de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, potrivit unui articol publicat de Axios.

Deşi Trump nu a discutat public de câteva luni despre eforturile Casei Albe de a proiecta şi lansa un plan de pace între Israel şi palestinieni, declaraţiile făcute la mitingul politic de marţi seară au arătat că problema este în continuare pe agenda preşedintelui.

“Şi ştiţi? În cadrul negocierilor, Israelul va trebui să plătească un preţ mai mare din cauză că doresc un lucru foarte mare, dar am scos asta de pe masa [negocierilor]. ... Nu există nimic de negociat decât faptul [că palestinienii] vor obţine ceva foarte bun din cauză că este rândul lor. Haideţi să vedem ce se întâmplă. Este foarte interesant. Mereu am auzit că acesta este cel mai dur dintre toate acordurile – şi anume pacea dintre Israel şi palestinieni”, a afirmat Trump în Virginia de Vest.

Declaraţiile lui Trump au captat atenţia mass mediei israeliene şi în rândul palestinienilor. Politicieni israelieni au început să publice declaraţii, citându-l pe liderul american ca afirmând că Israelul “va trebui să plătească un preţ mare”. Pe de altă parte, oficiali palestinieni au început să publice declaraţii în care l-au atacat pe Trump pentru că a afirmat din nou că a scos Ierusalimul de pe masa negocierilor.

John Bolton, consilier al lui Trump pentru securitate naţională, care vizitează Israelul în această săptămână, a văzut declaraţiile liderului american în camera sa de hotel din Ierusalim, cu câteva ore înaintea unei conferinţe de presă planificată. Când a fost întrebat cu privire la afirmaţiile făcute de liderul de la Casa Albă, Bolton a încercat să le minimalizeze, precizând că Trump este un om care încheie acorduri şi care speră că palestinienii vor cere să obţină ceva din partea SUA după anunţul legat de Ierusalim.

Potrivit Axios, înalt oficiali americani au declarat că este important să se analizeze cu atenţie cuvintele rostite de Trump din cauză că, spre deosebire de ceea ce au declarat unii politicieni israelieni, liderul american nu a afirmat că Israelul va trebui să plătească un “preţ mare” – o exprimare despre care oficialii au precizat că are o implicaţie foarte negativă în Orientul Mijlociu – ci că, în schimb, va trebui să plătească “un preţ mai mare”.

Oficialii au adăugat: “Cuvintele preşedintelui că Israelul va trebui să plătească un preţ mai mare pur şi simplu reflectă o dorinţă că iniţiativele noastre de bună credinţă vor fi împărtăşite. Şi, pentru a fi foarte clar, SUA nu va impune Israelului termeni nenacceptabili”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor