Denisa Pătraşcu (MMFPS): Legea tichetului social va fi funcţională din vara anului viitor

Tichetele sociale care, sub forma unui bon valoric, vor permite achiziţionarea doar a anumitor produse şi servicii compatibile cu statutul de asistat social, ar putea deveni funcţionale din vara anului viitor, după definitivarea reglementărilor aferente, a declarat joi, într-un interviu acordat AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Denisa Pătraşcu.

"Folosirea tichetelor sociale nu poate începe din momentul apariţiei legii în Monitorul Oficial. Va fi un termen în care să se creeze infrastructura. Nu se poate spune că, la trei zile după ce apare legea în Monitorul Oficial, în luna următoare vor fi distribuite tichetele sociale. Va fi, probabil, o perioadă de tranziţie de şase luni, aşa cum prevede şi Codul Fiscal pentru orice modificări cu implicaţii fiscale. Schimbăm modalitatea de plată, deci va fi nevoie de o perioadă de tranziţie", a afirmat secretarul de stat, estimând că tichetele sociale ar putea deveni funcţionale din vara anului viitor.

Denisa Pătraşcu a explicat că, în timp ce alocaţiile plătite în prezent de minister, exclusiv sub formă de numerar, vor fi acoperite acoperite parţial prin valoarea tichetului social, autorităţile locale vor avea libertatea să decidă modul de implementare pentru noul sistem.

"Ceea ce vă pot spune este că alocaţiile care se plătesc astăzi de minister vor fi doar în parte acoperite de valoarea tichetului, restul fiind în numerar. În cazul autorităţilor locale, dacă doresc să implementeze sistemul de tichet social, îl vor putea gestiona cum vor considera că este mai bine. Pot să dea numai tichete sociale, numai bani sau o combinaţie a acestora. Va fi o decizie luată doar la nivelul autorităţilor locale. Nu putem să impunem modalitatea de livrare a produsului. Vrem doar să oferim cadrul normativ în care autoritatea legală să se manifeste şi să dezvolte serviciile pe care le consideră importante pentru localitate sau pentru judeţ", a spus secretarul de stat Denisa Pătraşcu.

Aceasta a subliniat că introducerea tichetului social "va responsabiliza beneficiarii", permiţând totodată o "trasabilitate a sumelor cheltuite pentru asistenţa socială" pentru că, în momentul de faţă, "în anumite zile, birtul din sat e mai aglomerat decât în altele, iar acestea se suprapun cu zilele când se încasează alocaţiile, indemnizaţii".

"Avantajul este că putem responsabiliza beneficiarul, deoarece acesta primeşte un bon valoric care nu-i va permite să cumpere decât anumite produse, iar noi putem urmări unde se fac cele mai multe plăţi (...) Nu-i dăm tichetului o anumită destinaţie, dar limităm accesul la produse şi servicii pe care le considerăm incompatibile cu statutul de persoană asistată. Prima abatere va fi sancţionată ca o contravenţie, iar repetarea va fi considerată infracţiune. Nu cred că vor fi prea mulţi care îţi vor asuma asemenea riscuri", a mai spus Denisa Pătraşcu.

Totodată, secretarul de stat din MMFPS a precizat că, deşi vulnerabilitatea la fraudă sau eroare sistemului de asistenţă socială a crescut, fiind însă în limitele acceptate în UE, întărirea întărirea capacităţii de control a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială reprezintă "prioritatea numărul unu" a mandatului său.

În prezent, se fac 7,3 milioane de plăţi pentru 4,5 milioane de beneficiari de diverse forme de asistenţă socială, atât din bugetul Ministerului Muncii cât şi din cele locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne