Demisii şi acuzaţii de cenzură la TVR

Televiziunea Română.
Televiziunea Română. (Epoch Times România)
Bogdan Costea
18.07.2012

Mona Dârţu, şefa TVR Interactiv, departament care se ocupă şi de site-ul tvrinfo, şi-a dat demisia, explicându-şi gestul prin faptul că noua conducere i-a limitat prerogativele. Astfel, într-o postare pe contul de facebook, Mona Dârţu îşi explică gestul prin faptul că, “de sâmbătă, nu mai am dreptul de a lua decizii editoriale.”

Este vorba de decizia TVR prin care, de sâmbătă, 14 iulie, site-ul tvrinfo a intrat sub coordonarea Monicăi Ghiurco, cea care va coordona editorial departamentul TVR Interactiv. Totodată, Ghiurco “are şi atribuţii de coordonare editorială a producţiilor de ştiri şi dezbateri de pe canalele TVR 1 , TVR 2 şi TVR Info”. Numirea ei, oficializată de noul preşedinte al TVR, Claudiu Săftoiu, vine la doar câteva zile după ce Claudiu Lucaci a fost desemnat şef interimar al Departamentului ştiri din TVR.

Mona Dârţu a venit în TVR în august 2010, după ce a fost redactor-şef al săptămânalului Money Expres. Ea a fost unul dintre cei mai vechi colaboratori ai fostului preşedinte al TVR Andi Lăzescu, cu care a lucrat la Iaşi, în anii 90, când acesta era şeful publicaţiei Monitorul.

Într-o încercare de a-şi explica gestul de a demisiona din TVR, Dârţu povesteşte cum fostul preşedinte interimar al instituţiei, Radu Călin Cristea, a apostrofat-o pentru că a dat pe site ştirea cu acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta. “Am decis să plec din TVR mai repede decât anticipam: de sâmbătă nu mai am dreptul de a lua decizii editoriale pentru noile site-uri ale TVR (adică tvrinfo.ro, tvrplus.ro, tvr.ro şi site-urile de eveniment) – aşa că am solicitat întreruperea contractului de muncă. Nu ştiu care sunt motivele deciziei luate în weekend de noul Preşedinte Director General al TVR. Dl Claudiu Săftoiu n-a discutat niciodată cu mine despre conţinutul editorial al site-urilor TVR. De altfel, singura discuţie pe teme editoriale pe care am avut-o vreodată cu managementul TVR a fost cea cu dl. Radu Călin Cristea, predecesorul actualului Preşedinte, Director General, care mi-a pus spre sfârşitul lunii trecute, într-o după amiază de joi, două întrebări legate de site-ul construit de la zero, în doar câteva luni, de colegii mei Teodor Tiţă şi Alexandra Bădicioiu-Matei. Prima întrebare: Cum a fost posibil ca tvrinfo.ro să publice ştirea privind acuzaţia de plagiat la adresa premierului Victor Ponta – “un subiect sensibil, de mare impact”, după cum l-a numit dl Cristea – înainte ca eu să mă consult cu domnia sa? (Dl Cristea nu ştia că nu are atribuţii editoriale). A doua întrebare a fost: Care e sursa documentului ataşat ştirii – era vorba de fişierul PDF în care erau puse în oglindă, spre comparaţie, paragrafe din doctoratul premierului Victor Ponta şi paragrafe din alte lucrări? (Dl Cristea ştia că nu se cuvine să pună o astfel de întrebare nici n-a prea insistat, de altfel, să afle răspunsul). Discuţia – la care au asistat doi colegi – nu s-a soldat, fireşte, cu nicio decizie. A doua zi dl Cristea a dat un comunicat de presă în care arăta că postul TVR Info şi site-ul tvrinfo.ro sunt două entităţi distincte, după care s-a referit, într-o declaraţie pentru hotnews.ro, la “autonomia editorială stranie” a jurnaliştilor din redacţia site-ului de ştiri, care “pot să scrie ce cred ei de cuviinţă”.

Nu ştiu care sunt motivele deciziei luate în weekend de noul Preşedinte - Director General al TVR. Dl. Claudiu Săftoiu n-a discutat niciodată cu mine despre conţinutul editorial al site-urilor TVR.

După ce a fost schimbat din fruntea TVR cu Claudiu Săftoiu, Radu Călin Cristea a primit funcţia de redactor-şef la Departamentul Literatură- Arte de la TVR Cultural.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor