Delegat ONU în Siria: Violenţele s-au redus în ciuda tensiunilor dintre forţele americane, iraniene şi siriene

Delegatul special al ONU pentru Siria a declarat că nivelul violenţelor din Siria s-a redus, în ciuda unor ciocniri repetate recente între forţele americane, siriene şi iraniene care operează în ţara arabă zguduită de război.
Dezastru în Siria,
Dezastru în Siria, (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

“Violenţele s-au redus în mod clar... şi în multe oraşe situaţia revine la normalitate”, dar în unele zone luptele continuă şi s-au intensificat, a declarat marţi Staffan de Mistura reporterilor în New York City.

Mistura a creditat eforturile pentru crearea unor “zone sigure” în interiorul ţării, pe baza unui plan aprobat de Rusia, Iran şi Turcia luna trecută dar care nu s-a concretizat în totalitate.

“Ne aflăm într-un moment în care se testează dacă există voinţă politică pentru o calmare reală [a violenţelor], pentru discuţii politice mai semnificative şi pentru a păşi dincolo de discuţiile pregătitoare”, a mai precizat Mistura.

“Cu fiecare săptămână care trece fără a exista un aranjament final pentru zonele sigure... fragilitatea regimului de încetare a focului şi riscul prezentat de această fragilitate vor creşte”, a afirmat el.

Rusia, Turcia şi Iran vor încerca să finalizeze detaliile implementării zonelor sigure în cadrul unei întâlniri în Astana, în 4-5 iulie, la care Mistura a declarat că va participa.

“Haideţi să oferim o şansă reală pentru reuşita [zonelor sigure]… pentru a calma şi mai mult violenţele şi pentru a permite dezvoltarea încrederii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe