Debutul lui Trump la reuniunea NATO nu oferă prea multe asigurări aliaţilor

După ce a criticat dur alianţa militară vestică în campania prezidenţială, toţi ochii au fost aţintiţi asupra lui Donald Trump la summitul NATO din această săptămână. Preşedintele american nu a pierdut deloc timpul şi le-a cerut aliaţilor să îşi crească cheltuielile cu apărarea.
Preşedintele american Donald Trump discută în timpul summitul NATO din Bruxelles, 25 mai 2017.
Preşedintele american Donald Trump discută în timpul summitul NATO din Bruxelles, 25 mai 2017. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

La summitul ce a avut loc joi la Bruxelles, preşedintele american Donald Trump, care la un moment dat a criticat NATO ca fiind “învechit”, a făcut prea puţin pentru a asigura aliaţii în ceea ce priveşte angajamentul SUA faţă de alianţa militară vestică.

Principalul punct al agendei preşedintelui american a fost să convingă membrii NATO să-şi acopere partea lor “corectă” din cheltuielile militare ale alianţei, insistând că 2% din PIB-urile naţionale reprezintă nivelul minim necesar.

“23 din cele 28 de naţiuni membre încă nu plătesc cât ar trebui să plătească pentru securitatea lor”, a declarat Trump la inaugurarea oficială a unui monument comemorativ legat de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. “Acest lucru nu este corect pentru cetăţenii şi contribuabilii din Statele Unite, mai ales că multe dintre aceste naţiuni datorează sume mari de bani din anii trecuţi”.

De asemenea, Trump a criticat excedentul comercial al Germaniei, avertizând din nou că va aplica tarife automobilelor germane vândute în SUA.

Mass media germană l-a citat pe Trump afirmând: “Uitaţi-vă la milioanele de automobile pe care le vând în SUA. Terifiant! Vom opri acest lucru”.

Potrivit datelor furnizate de administraţia SUA, Germania a anunţat anul trecut un excedent comercial de 57 miliarde de euro (64 miliarde de dolari) cu Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe