Ştiri bizare: secretarul Apărării, James Mattis, nu ar fi fost consultat când a fost lansată super-bomba în Afganistan

Potrivit unui raport apărut în presa americană, secretarul Apărării, James Mattis, ar fi fost nemulţumit că nu a fost consultat atunci când Pentagonul a lansat cea mai puternică bombă convenţională pe care o are pentru a arunca în aer un sistem de tuneluri din Afganistan.
James Mattis
James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

Săptămâna aceasta, presa americană a aflat că secretatul Apărării, reputatul general James Mattis, a fost luat prin surprindere când a aflat de utilizarea super-bombei ]n Afganistan.

Pe 13 aprilie, SUA a anunţat că a aruncat superbomba - numită Mother of all Bombs - în estul Afganistanului pentru a distruge un sistem de tuneluri, despre care Edward Snowden a afirmat că ar fi fost construite chiar sub consiliere CIA.

Bomba de 10 tone ar fi omorât 96 de militanţi, însă nu se cunoaşte dacă au existat victime şi în rândul populaţiei civile.

Explozia super-bombei a lăsat un crater de aproximativ 300 de metri după ce aceasta a fost detonată la 2 metri deasupra solului.

Aparent, decizia a fost luată de comandantul forţelor din Afganistan, generalul John Nicholson, iar, potrivit rapoartelor, Mattis nici măcar nu ar fi fost consultat.

Însă Donald Trump s-a declarat foarte mulţumit la auzul ştirii, felicitând armata pentru operaţiunea respectivă.

Mattis este considerat omul din spatele schimbării atitudinii preşedintelui Donald Trump faţă de Alianţa Nord Atlantică.

Datorită reputaţiei solide a lui Mattis, dar şi pentru sprijinul acordat lui Trump de generali în timpul campaniei sale, noul preşedinte american a acordat o autonomie sporită celor de la Pentagon, rupând tradiţia fostei administraţii Obama, care a ţinut armata americană din scurt.

De la preluarea mandatului său în ianuarie, administraţia Trump a autorizat mai multe raiduri şi bombardamente impotriva Statului Islamic, Siriei, Irakului, Yemenului, Somaliei şi Afganistanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe