De ce zebrele au dungile alb-negru?

Valentina Stratulat
09.02.2012

Timp de mai multe decenii, oamenii de ştiinţă nu-şi pot explica motivul pentru care zebrele au dungile care le caracterizează.

Acum, însă, o echipă de cercetători din Ungaria şi Suedia anunţă descifrarea misterului.

Astfel, cercetătorii susţin că dungile au rolul de a ţine la distanţă muştele hematofage.

Studiul, care a fost publicat în Journal of Experimental Biology arată că tiparul creat de dungile alb-negre face ca zebrele să devină neatrăgătoare pentru aceste "insecte-vampir".

Susanne Akesson de la Universitatea Lund, membră a echipei de cercetători ce a efectuat acest studiu, explică că "Iniţial, am studiat caii cu părul de culoare cafenie, neagră sau albă. Am descoperit că în rândul cailor ce au părul negru sau cafeniu lumina este polarizată orizontal, ceea ce îi făcea pe cai foarte atrăgători pentru tăuni. Cei cu părul alb reflectă lumină nepolarizată".

De aceea, caii albi nu au probleme cu tăunii, spre deosebire de cei cu părul negru sau cafeniu.

După ce au descoperit că tăunii preferă părul închis la culoare, cercetătorii au studiat zebrele, dorind să afle ce fel de lumină reflectă acestea şi ce efect are lumina asupra musculiţelor hematofage.

Cercetătorii au creat mai mulţi "cai artificiali" cu diferite tipare, pe care i-au lăsat în natură, în apropiere unei ferme aflate în zona rurală a Ungariei.

În acest context, dr Akesson a declarat că "Caii artificiali erau acoperiţi cu lipici, ceea ce ne-a permis să vedem câte insecte atrage fiecare tipar. Am descoperit că tiparul care este întâlnit în rândul zebrelor a atras cel mai mic număr de muşte, chiar mai puţine insecte decât plăcile complet albe, ce reflectau lumină nepolarizată".

În concluzie menţionăm:studiul sugerează faptul că zebrele au aceste dungi pentru a se feri de insectele dăunătoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor