De ce acuză sindicaliştii desfiinţarea curselor cu trenul Intercity pe ruta Bucureşti - Constanţa
alte articole
![](https://image.epochtimes-romania.com/2012/08/59916_top.jpg)
Din cauza furturilor care nu pot fi oprite pe calea ferată şi care prelungesc mult durata curselor cu trenul Intercity între Capitală şi mare, Ministerul Transporturilor a decis să desfiinţeze temporar călătoriile CFR pe aceste rute.
Până de curând, călătorii puteau alege între o călătorie de trei ore cu autobuzul sau cu microbuzul sau una de şase ore de mers cu trenul Intercity până la mare, valoarea biletului fiind aceeaşi. Mulţi dintre călători alegeau prima variantă.
Problema este însă că mulţi dintre transportatorii rutieri care fac curse pe ruta Bucureşti - Constanţa deţin funcţii de conducere în CFR, acuză sindicaliştii de la calea ferată, nemulţumiţi că firmele de transport le iau călătorii.
Iar aceasta se întâmplă după ce, pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Bucureşti - Constanţa, s-au cheltuit o groază de bani - aproape un miliard de euro.
Nu mai puţin de 21 de microbuze şi autobuze pleacă zilnic din Constanţa spre Bucureşti, preţul biletului fiind acelaşi ca la Intercity, doar că maşinile ajung în trei ore, nu în şase, ca trenul.
Ca să nu mai fie deloc concurenţă probabil, Ministerul Transporturilor a decis recent ca trenurile Intercity să nu mai circule deloc până la mare.
Cauza - furturile multiple
Controversata decizie a Ministerului Transporturilor este motivată de furturile multiple de diverse echipamente - care nu pot fi oprite pe calea ferată conform oficialilor - lucru confirmat şi de sindicalişti.
Ministerul a mai anunţat că decizia este temporară, iar în cel mult două luni aceste trenuri ar trebui să circule din nou pe ruta Bucureşti-Constanţa.
Însă angajaţii de la CFR sunt convinşi că acesta este doar începutul şi prevăd că în curând aproape jumătate dintre vagoanele de călători vor rămâne fără inspecţiile periodice şi nimeni nu va mai putea să le pună pe şine.
Le promit românilor că într-un termen decent, încerc eu să cred că ar trebui să însemne două luni, trei luni, vor circula în două ore jumătate pe ruta Bucureşti-Constanţa.
"Le promit românilor că într-un termen decent, încerc eu să cred că ar trebui să însemne două luni, trei luni, vor circula în două ore jumătate pe ruta Bucureşti-Constanţa", a declarat Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, la o zi de la anunţarea deciziei.
Şinele, păzite de Jandarmeria Română?
MInistrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat vineri că a fost luată decizia scoaterii trenurilor Intercity de pe ruta Constanţa-Bucureşti şi retur, sector pe care sunt frecvente furturile de componente, timpii de mers crescând în medie cu 2 ore, la 4 ore jumătate.
Reprezentanţii CFR Călători au precizat, că s-a luat decizia scoaterii categoriei Intercity Bucuresti – Constanţa şi retur de la data de 1 februarie 2013.
"De ce s-a luat decizia de a se scoate trenurile intercity pe ruta Constanţa-Bucureşti? Pe această rută, furturile de componente sunt frecvente, timpii de parcurs au crescut în medie cu 2 ore, la 4 ore jumătate. Categoria intercity trebuie să asigure o viteză comercială medie de minim 55 km(h, nu se putea asigura această viteză, oamenii plăteau la preţ de intercity dar mergeau cu timp de personal, astfel încât s-a luat decizia să se scoată cele două trenuri intercity", a spus Fenechiu.
Acesta a mai precizat că ordonanţa de urgenţă prin care se propune ca linia Costanţa-Bucureşti să fie considerată de importanţă strategică şi, implicit, să fie păzită de Jandarmeria Română, "este pe traseu".
Potrivit reprezentanţilor CFR Călători, cei aproximativ 40 de pasageri care circulau zilnic în medie cu fiecare dintre cele două trenuri Intercity anulate - IC 581 (plecare 16.30) şi IC 582 (plecare 07.20), vor putea călători în continuare cu celelalte trenuri din grafic.