De ce a trimis Băsescu la reexaminare legea privind Bacalaureatul profesional

Preşedintele Traian Băsescu, la ceremonia de celebrare a 120 de la înfiinţarea Şantierului Naval Constanţa, 5 oct 2012.
Preşedintele Traian Băsescu, la ceremonia de celebrare a 120 de la înfiinţarea Şantierului Naval Constanţa, 5 oct 2012. (Administraţia prezidenţială)
Cristina Boiangiu
09.10.2012

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea legii referitoare la Bacalaureatul profesional, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. Băsescu a luat această decizie pe motiv că noul tip de examen este insuficient reglementat, ceea ce va afecta calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a Bacalaureatului de anul viitor.

Astfel, Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995 urmează să fie reexaminată.

Potrivit punctului 2, Articolului 1 alin. (4) din Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, absolvenţii de liceu au posibilitatea de a dobândi diploma de Bacalaureat profesional care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces în învăţământul superior.

"Considerăm că introducerea Bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului şcolar, precum şi insuficienta reglementare a acestuia, este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului şcolar, a unei legi care modifică modul de susţinere a Bacalaureatului din acel an şcolar este de natură să genereze instabilitate şi impredictibilitate. Apreciem că elevii au nevoie de o înţelegere amănunţită şi aprofundată a opţiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului şcolar. Mai mult, chiar legea în discuţie prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare şi de desfăşurare, precum şi conţinutul programelor de examen ale Bacalaureatului profesional se dau publicităţii înainte de începerea anului şcolar", se arată în cererea trimisă de Băsescu.

Măsura de a organiza examene diferite de Bacalaureat, în funcţie de pregătirea şi aspiraţiile candidaţilor, a fost luată în urma rezultatelor foarte proaste înregistrate în ultimii doi ani la examenele de Bacalaureat, la care peste 100.000 de candidaţi au rămas fără diplome.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor