De ce a respins Băsescu de la privatizare CFR Marfă

(CHRISTOF STACHE/AFP/Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a explicat care este motivul pentru care a respins privatizarea CFR Marfă. Varianta derulării procesului prin licitaţie cu strigare, ca în cazul Oltchim, i s-a părut "inadmisibil" şefului statului.

"CFR Marfă a fost respins la privatizare pentru că se propunea privatizare cu strigare, ca la Oltchim. Ori, să vii să vrei să validezi cea mai riscantă variantă de privatizare pentru o companie de talia CFR Marfă mi s-a părut inadmisibil. Deci, CFR Marfă este o companie care poate fi privatizată, dar nu prin privatizare cu strigare", a afirmat Băsescu.

Această procedură ar permite oricui să participe la privatizare, este de părere şeful statului, care a precizat oricine poate face "un show televizat". Privatizarea CFR Marfă ar trebui să implice un investitor strategic, a explicat Băsescu.

"Eu o văd cu un investitor strategic, o mare companie feroviară europeană, va opera pe teritoriul României, o companie care să-i ridice valoarea, pentru asta facem privatizare", a precizat preşedintele.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că privatizarea CFR Marfă este "prioritatea numărul 1" şi a fost discutată cu delegaţia FMI.

"Prioritatea numărul 1 astăzi o reprezintă privatizarea CFR Marfă. Este un lucru pe care eu nu mi l-aş fi dorit, am spus asta şi reprezentanţilor FMI. Nu mi l-aş fi dorit pentru că şi reprezentanţii FMI şi cei ai CE ne-au recomandat permanent să preluăm modele de succes, iar toate ţările din Europa au companii de transport marfă de stat. Din nefericire situaţia economico-financiară a companiei de transport marfă nu permite redresarea ei decât în condiţiile în care avem o infuzie de capital din partea unui investitor privat", a declarat ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie