De-ale lui Big Brother: SUA doreşte să creeze o bază secretă de date pentru a monitoriza cetăţenii ţării
alte articole
Departamentul american al Justiţiei lucrează la un program secret de colectare de informaţii care vizează construirea unei baze de date la nivel naţional şi monitorizarea unui număr impresionant de automobile din ţară, a raportat Wall Street Journal, adăugând că noul program de supraveghere internă poate examina şi depozita sute de milioane de informaţii despre şoferii naţiunii.
Scopul principal şi declarat al programului de monitorizare a plăcuţei de înmatriculare, care este operat de Administraţia SUA de Combatere a Drogurilor (DEA), este acela de a confisca maşini, bani şi alte bunuri în lupta cu traficul de droguri. Totuşi, utilizarea bazei de date a fost extinsă la monitorizarea şi reţinerea vehiculelor legate de alte infracţiuni, incluzând răpire, omoruri şi violuri, a raportat WSJ, citând un document guvernamental şi persoane care cunosc subiectul.
“Nu este nou faptul că DEA foloseşte programul plăcuţelor de înmatriculare pentru a aresta criminali şi pentru a opri fluxul de droguri în zonele cu o intensitate ridicată a traficului”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie pentru WSJ, adăugând că programul se conformează cu legea federală.
Deşi oficialii au declarat anterior că doar vehiculele din apropierea graniţei mexicane vor fi monitorizate pentru a combate cartelurile de droguri, s-a menţinut o tăcere totală asupra faptului că DEA a lucrat ani de zile la extinderea acestui program pe întreg cuprinsul ţării, conform WSJ.
Raportul mai susţine că multe agenţii locale şi de stat pentru aplicarea legii testează în prezent baza de date pentru o varietate de investigaţii. Totuşi, nu este clar dacă programul a fost supravegheat sau aprobat de vreun tribunal.
Senatorul Patrick Leahy din Comitetul Juridic al Senatului a criticat programul, spunând că acesta va declanşa o teamă în rândul americanilor deoarece locaţiile şi mişcările lor vor fi în mod constant urmărite.
Programul “ridică temeri semnificative pentru intimitate”, l-a citat WSJ pe Leahy ca afirmând. “Faptul că această tehnologie invazivă este potenţial folosită pentru a extinde raza de acţiune a guvernului în privinţa eforturilor sale de confiscare a bunurilor avute în proprietate reprezintă o îngrijorare şi mai mare.”
Acest raport iese la lumina zilei după ce USA Freedom Act, un proiect de lege care ar limita practicile de supraveghere folosite de NSA, a eşuat în noiembrie 2014 să adune minimul de 60 de voturi în Senatul american pentru a putea merge mai departe. Proiectul de lege nu a trecut în ciuda suportului Camerei Reprezentanţilor, a Casei Albe şi a NSA (Agenţia Naţională pentru Securitate).
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.