David Cameron: Se reduc ajutoarele sociale pentru imigranţi

David Cameron
David Cameron (CARL COURT / AFP / Getty Images)
P. P.
18.12.2013

La data de 1 ianuarie 2014, vor intra în vigoare o serie de măsuri ce vor înăspri condiţiile pentru cetăţenii Uniunii Europene care vor solicita un loc de muncă în Marea Britanie, anunţă miercuri premierul britanic, David Cameron.

Odată cu noile reglementări, vor intra în vigoare şi dreptul la liber acces pentru cetăţenii români şi bulgari pe piaţa muncii din nouă state europene, inclusiv în Marea Britanie.

"Accelerând punerea în aplicare a acestor noi restricţii, vom face Marea Britanie mai puţin atractivă pentru imigranţii europeni care doresc să vină aici şi să încerce să trăiască din cheltuielile statului. Mesajul meu este clar: dacă Marea Britanie este foarte deschisă pentru afaceri, nu vom primi persoane care nu vor să contribuie" la sistem, a adăugat premierul britanic.

Măsurile ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie au ca scop să „împiedice persoanele să abuzeze de sistemul de protecţie socială din Marea Britanie”. În ciuda liberului acces pe piaţa muncii, cetăţenii români şi bulgari vor fi restricţionaţi un număr restrâns de meserii.

Conform guvernului britanic, de la 1 ianuarie se vor reduce şi multe din ajutoarele sociale pe care le primeau imigranţii ce ajungeau în Marea Britanie. Una dintre măsuri va fi eliminarea alocaţiilor de şomaj în valoare de minim 56,80 de lire pe săptămână acordată în primele trei luni cetăţenilor UE ce vor să muncească în regat. O a doua măsură va reduce durata alocaţiei de şomaj la doar şase luni pentru şomerii europeni fără o posibilitate de angajare.

"Britanicii care muncesc din greu se tem pe bună dreptate că imigranţii vin aici pentru a profita de serviciile noastre publice şi de sistemul nostru de protecţie socială", a declarat Cameron.

Guvernul britanic a mai hotărât că şomerii europeni nu vor mai primi ajutoare sociale pentru locuinţă indiferent de data sosirii în Marea Britanie.

Măsurile restrictive privind muncitorii din UE au fost luate pe fondul creşterii în popularitate a partidului conservator, UKIP, care s-a declarat împotriva introducerii monedei euro şi imigraţiei libere din spaţiul uniunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor