Dată în judecată, fabrica de “troli” pro-Putin este forţată să iasă din umbră

(Sean Gallup / Getty Images)

Agenţia secretă rusă care angajează oameni pentru a scrie propagandă pro-Kremlin pe Internet a intrat în atenţia publică pentru prima dată marţi după ce o fostă angajată a adus agenţia în faţa tribunalului, susţine publicaţia The Guardian.

Agenţia pentru Studii pe Internet, care administrează o aşa zisă “fabrică de troli” la o adresă nedezvăluită din St. Petersburg, este dată în judecată de Lyudmila Savchuk pentru diferite încălcări ale legislaţiei muncii şi pentru salariul prea mic.

Savchuk susţine că a fost plătită, alături de mulţi alţi, să scrie comentarii pe Internet pentru susţinerea politicilor lui Vladimir Putin.

Agenţia urmăreşte acum să scape de atenţia publică, oferindu-i fostei angajate anumite compensaţii. Yekaterina Nazarova, în tabăra apărării, a declarat judecătorului din tribunalul districtului Petrogradsky că agenţia este pregătită să rezolve problema cu Savchuk, care a cerut o sumă simbolică de 10.000 de ruble (165 de euro).

De altfel, Nazarova s-a oferit să vireze suma în contul lui Savchuk şi apoi a părăsit rapid sala de tribunal fără să discute cu presa.

Savchuk a declarat: “Sunt foarte încântată. Ei au pretins că [agenţia] nu există şi acum au ieşit din umbră pentru prima dată – le-am văzut reprezentantul. Dar voi simţi că am câştigat doar după ce fabrica de troli se închide complet.”

Savchuk susţine că a lucrat pentru respectiva “fabrică de troli” timp de 2 luni dar a demisionat în martie, şi de atunci a promis că o va expune.

Agenţia, localizată în nordul celui de-al doilea oraş ca mărime al Rusiei, este învinuită de observatori că face munca murdară a Kremlinului pe Internet, poluând website-urile de ştiri cu comentarii inflamatorii şi manipulând reţelele sociale să îi blocheze pe bloggerii anti-Putin.

Fenomenul s-a intensificat în special în timpul conflictului din Ucraina, unele rapoarte susţinând că agenţia s-a extins în mai multe limbi străine, în domeniul fotografiilor şi videoclipurilor şi chiar îşi administrează propriile website-uri.

Avocatul lui Savchuk, Ivan Pavlov, a declarat că rezultatul audierii de marţi – cea de-a doua în această lună după ce agenţia a sărit peste prima – a fost “neaşteptat” şi că suspectează că acuzatul încearcă să fugă din vizorul publicului, adaugă The Guardian.

Pavlov a adăugat că următorul pas este acela de a se întâlni cu Savchuk la sediul agenţiei în luna iulie, susţinând că aceea va fi “o altă şansă ca activităţile lor să devină şi mai transparente.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe