Danileţ, după ce Gîrbovan şi-a retras demisia: "E un curent dâmboviţean numit 'independenţa justiţiei de tip nou'"

Judecătorul Cristi Danileţ la protestul magistraţilor
Judecătorul Cristi Danileţ la protestul magistraţilor (George Stancu)

Judecătorul Cristi Danileţ critică dur "jocul" de-a "uite demisia, nu-i demisia" al judecătorei Dana Gîrbovan care, reamintim, şi-a dat demisia din magistratură după ce Viorica Dăncilă i-a propus să fie ministru al Justiţiei pentru a anunţa apoi că şi-o retrage în momentul în care preşedintele Iohannis a refuzat numirea ei în fruntea ministerului condus cândva de predecesori precum Iordache, Toader etc.

Potrivit lui Danileţ, avem de-a face cu "un curent dâmboviţean numit 'independenţa justiţiei de tip nou'", respectiv o persoană care acceptă un post într-un guvern politic redevine magistrat 'independent' când nu îi ies ploile.

Redăm postarea lui Danileţ

"Demisionezi din magistratură, dar Preşedintele ţării încă nu apucă să emită decretul de eliberare din funcţie sau acesta încă nu e publicat în M.Of, azi nu eşti numit în acea funcţie politică aşa că revii asupra demisiei, mâine redevii magistrat independent la fel ca înainte şi preşedinte la asociaţia cu 10 membri pentru care televiziunile condamnaţilor politic ţi se adresează cu 'şefa judecătorilor'.

Cred că este un curent dâmboviţean numit 'independenţa justiţiei de tip nou'.
PS. Te pomeneşti că seara asta Preşedintele emite decretul, că mi se dă argumentul peste cap.
PPS: să ne înţelegem: dacă un magistrat poarta un pix cu însemnele unui partid riscă să fie dat afară imediat. Mă rog, asta până ieri", scrie pe Facebook judecătorul.

Amintim că CSM a aprobat în şedinţa de luni "înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin demisie, a doamnei Dana Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, conform art. 65 alin 1, lit a din legea 303 din 2004".

Însă preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, nu a trimis la Palatul Cotroceni decizia Secţiei pentru Judecători a Consiliului care a votat în unanimitate plecarea din magistratură a judecătoarei Dana Gîrbovan, informează românia.europalibera.org.

Aşadar, preşedintele Klaus Iohannis nu a putut semna decretul de eliberare din funcţia de magistrat a Danei Gîrbovan, întrucât la Cotroceni a ajuns doar cererea acesteia de demisie dar nu şi hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM care îi aprobă demisia, aşa că magistrata poate reveni asupra deciziei de a pleca din magistratură.