Daniel Constantin: Udătorii nu vor mai plăti pierderile de pe canalele de distribuţie

Epoch Times România
08.08.2012

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat, miercuri, că a fost elaborat un ordin de ministru prin care udătorii nu vor mai plăti pierderile de pe canalele de distribuţie cauzate de faptul că acestea nu au fost impermeabilizate corespunzător.

”A fost elaborat şi va fi semnat un ordin de ministru prin care Agenţia Naţională de Imbunătăţiri Funciare va factura organizaţiilor de udători costul de apă fără pierderile pe care le plăteau şi le suportau fermierii până acum pe canalele de distribuţie. Aşadar, am ajuns la un acord cu Apele Române şi vreau să mulţumesc doamnei ministru Rovana Plumb pentru acest sprijin şi deschiderea de care a dat dovadă pentru a veni în sprijinul fermierilor astfel încât fermierii să nu mai fie aceia care suportă pierderile pe care le avem pe acest traseu al irigaţiilor din cauza faptului că acele canale nu sunt suficient de bine impermeabilizate sau lucrările nu au fost făcute aşa cum ar fi trebuit. Vreau să vă spun că, pentru a avea o evaluare a pierderilor pe care le aveam în anul 2012, până la data de 7 august, volumul de apă care s-a pierdut a fost de aproximativ 29 milioane de metri cubi de apă”, a declarat Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, el a reiterat faptul că de la începutul lunii iulie a semnat un ordin de ministru prin care fermierii, în loc să plătească 250 de lei pe mia de metri cubi de apă, plătesc astăzi doar 200 de lei, o reducere pentru cei care beneficiază de sistemul de irigaţii.

”Suprafaţa contractată pentru irigaţii în anul 2012 este de 258.000 de hectare. La data de 7 august, a fost irigată o suprafaţă de 254.000 de hectare, cu 22.000 de hectare mai mult decât săptămâna trecută, din care în udarea întâi avem aproximativ 120.000 de hectare”, a menţionat Daniel Constantin.

Totodată, el a spus că prin măsura de finaţare 125 din PNDR toate organizaţiile de udători au posibilitatea să retehnologizeze motoarele, staţiile de pompare pe care le au în administrare.

”Motoarele de care vorbim sunt de 20 chiar şi de 40 de ani în funcţiune şi costurile pe care le au sunt extrem de mari. Am luat în aceste zile măsura ca bugetul iniţial de 25 de milioane de euro pe care îl are această masură pe ultima sesiune deschisă în luna septembrie să fie suplimentat cu o sumă care va fi stabilită ulterior şi va fi evaluată în funcţie de proiectele care se vor depune. La discuţiile avute cu Liga Udătorilor de Apă din România avem o estimarea şi credem că vor fi 60 de proiecte depuse, plafonul maxim a acestor proiecte neputând depăşi suma de un milion de euro. Credem ca avem nevoie de o suplimentare a bugetului cu 25 până la 30 de milioane de euro”, a mai spus Constantin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor