Dăncilă, pe urmele lui Dragnea. Atac la Iohannis pe tema rectificării bugetare. Şi la Opoziţie pe tema Jandarmeriadei

Prezentată frecvent de Liviu Dragnea drept o persoană neconflictuală, Viorica Dăncilă a lansat joi săgeţi atât înspre şeful statului, insinuând că acesta blochează rectificarea bugetară, cât şi spre Opoziţie, pe care a acuzat-o, în contextul Jandarmeriadei, că încearcă să dobândească puterea prin mijloace nedemocratice, alimentând spirala conflictelor.
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times)

În linie cu recentele declaraţii ale şefului său pe linie de partid, premierul Viorica Dăncilă a lansat, joi, în deschiderea şedinţei de guvern, un atac la adresa preşedintelui Iohannis, acuzându-l că fie nu a avut deschiderea, fie nu a avut timp să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru analizarea şi avizarea primei rectificări bugetare din acest an, rectificare despre care, vă reamintim, Preşedinţia spunea că va pune România în imposibilitatea de a-şi onora unele obligaţii internaţionale, precum organizarea Summitului Iniţiativei celor Tre Mări.

Dăncilă şi-a nuanţat totuşi declaraţia, adăugând că poate şeful statului n-a găsit timp să convoace CSAT-ul.

“După cum ştiţi, rectificarea bugetară acum este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, care ar fi trebuit să fie adoptat în cadrul şedinţei de astăzi. Din păcate, preşedintele României nu a găsit deschiderea sau poate nu a avut timp să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru analizarea şi avizarea primei rectificări bugetare din acest an, deşi proiectul se află în dezbatere publică încă de pe data de 6 august. În aceste condiţii, Guvernul a luat decizia de a cere preşedintelui României convocarea în regim de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.”, a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern de joi.

De asemenea, în cadrul discursului său, Dăncilă a mai ţinut să facă un apel pentru evitarea "spiralei conflictului" şi a insinuat că Opoziţia încearcă să dobândească puterea prin mijloace nedemocratice, dacă n-a fost în stare să câştige alegerile.

"Organizăm această şedinţă de guvern într-un context marcat de tensiune şi ură în societatea românească. Unii încearcă din motive strict politice să alimenteze această spirală a conflictului care să scindeze şi mai mult societatea. Există tendinţe ca această scindare să fie una iremediabilă, iar evenimentele violente din 10 august au demonstrat acest lucru. Pornind de la evenimentele din 10 august, am văzut în aceste zile un asalt împotriva unor instituţii ale statului. Prima ţintă este Jandarmeria, dar sunt şi alte instituţii care sunt luate în acest colimator. Nu vreau să apăr sau să absolv pe cineva de o vină, dar consider că o persoană sau o instituţie poate să fie acuzată doar în baza unor probe concludente.

Răspunsul nostru, al Guvernului la toate aceste procese care au loc în spaţiul public trebuie să fie unul cât se poate de echilibrat şi de responsabil. Spre deosebire de liderii politici ai Opoziţiei, noi nu avem dreptul să cedăm şi să intensificăm această scindare şi această dezbinare la nivelul societăţii. Noi avem responsabilitatea de a asigura o bună guvernare, o guvernare în interesul oamenilor. Iată de ce apelul meu la toţi miniştrii, dar şi la toţi şefii instituţiilor din subordine, este să evite această spirală a conflictului în care încearcă să ne atragă cei care nu au fost capabili să câştige puterea în alegeri şi care acum încearcă să dobândească această putere prin alte mijloace nedemocratice. Răspunsul nostru la toate aceste provocări trebuie să fie faptele şi proiectele concrete pentru români", a declarat Dăncilă.

Revenind la rectificarea bugetară, potrivit G4Media care citează surse politice, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu va fi, cel mai probabil, convocat săptămâna aceasta, în ciuda solicitării guvernului pentru o şedinţă în regim de urgenţă. Potrivit acestora, în acest moment este în derulare procedura de obţinere a avizului pentru rectificarea bugetară de la fiecare membru CSAT în parte, motiv pentru care nu se pune problema convocării unei şedinţe a Consiliului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne