Dăncilă, la "interviul" Epoch Times: Dacă aţi văzut imagini cu femei şi copii gazaţi pe 10 august, de ce n-aţi intervenit?

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Prezidenţiabila PSD Viorica Dăncilă a ieşit, joi seară, într-o nouă conferinţă de presă maraton la Palatul Parlamentului, unde mai bine de o oră şi jumătate a răspuns întrebărilor presei "ostile". Reporterul Epoch Times Loredana Diacu a ridicat o serie de probleme care preocupă societatea civilă. Mai exact, probleme care de-a lungul celor trei ani de guvernare PSD i-au scos în stradă pe români.

Mai exact, ex-premierul Viorica Dăncilă a fost întrebată despre momentul 10 august, zi rămasă în istoria ţării drept cea în care în jur de 100.000 de români din ţară şi diaspora au încasat în plin gaze lacrimogene de la jandarmi, despre problema pădurilor pe care şefa PSD promite acum să le salveze în calitate de viitor preşedinte al României, în condiţiile în care Guvernul ei a eşuat în această direcţie, precum şi despre problema imunităţii, căci candidatul PSD vorbeşte despre renunţarea la imunitatea preşedintelui în condiţiile în care de-a lungul timpului parlamentarii social-democraţi au făcut scut în jurul unor aleşi cu probleme penale.

O altă problemă ridicată a fost cea a dezinformării de care prezidenţiabila PSD îl acuză pe contracandidatul ei, aceasta în contextul în care ea însăşi este acuzată de afirmaţii trunchiate, distorsionate sau chiar false.

Finalmente, una dintre întrebări a vizat celebra vilă roz de la Predeal a fostului premier. La această întrebare, Viorica Dăncilă a invitat reporterul Epoch Times să meargă acolo, împreună cu fiul ei, să vadă casa, aflată, spune ea, "în construcţii".

Ulterior conferinţei de presă, Viorica Dăncilă s-a răzgândit... în loc de invitaţie, atât noi, cei de la Epoch Times, cât şi restul presei care s-a arătat dornică să vadă casa, am fost invitaţi să ne mulţumim cu nişte imagini pe care PSD le va trimite ulterior.

Reamintim, în context, că într-un mod similar a procedat Viorica Dăncilă şi în ceea ce priveşte povestea ceasului despre care s-a spus că ar costa între 20.000 şi 35.000 de euro. Iniţial, Dăncilă a promis reporterilor că îl va aduce la viitoarea conferinţă de presă, după care a apărut fără ceas. Când reporterii i-au amintit promisiunea făcută, prezidenţiabila PSD a răspuns că nu va aduce ceasul pentru că dacă vine cu el îi vom cere ulterior şi pantofii şi cerceii.

Redăm mai jos dialogul dintre Dăncilă şi Epoch Times:

Reporter: Aş vrea să revin la una dintre întrebările ridicate de colegul de la Digi privind pădurile. Spuneaţi că pădurile sunt prioritatea dvs şi că aţi făcut ca premier tot ce s-a putut. Aş vrea să vă întreb cum de nu s-a reuşit mai mult, în sensul că activiştii de mediu precum Greenpeace, Declic spun că în 2018, de exemplu, s-a renunţat la hărţile satelitare, că au avut discuţii cu miniştri PSD de-a lungul acestor 3 ani, că au cerut în repetate rânduri operaţionalizarea Inspectorului Pădurii şi a Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL) şi nu s-a obţinut acest lucru. Miniştrii dvs. au amânat de cel puţin 3 ori operaţionalizarea SUMAL.

Viorica Dăncilă: Vă daţi seama că sunt specialişti, oameni care pot veni cu lucruri pozitive, cu programe pe care să le preluăm. În acest sens, cred că trebuie discutat mult mai mult cu societatea civilă, cu miniştrii de resort, să găsim cele mai bune metode pentru a opri tăierile de păduri. Mai mult decât atât, sper să îl întrebaţi şi pe domnul Iohannis dacă îl va susţine în continuare pe cel care are la activ cele mai mari defrişări din România? Pentru că este prietenul domniei sale şi pe mine mă întrebaţi ca prim ministru, pentru o abordare echidistantă cred că trebuie să îi puneţi şi dânsului aceeaşi întrebare. Dar vă răspund: dacă sunt preşedintele României nu va exista prietenie, nu va exista să favorizez o firmă în detrimentul interesului naţional.

Reporter: Dar ca şef al Guvernului aveaţi toate pârghiile să interveniţi. De ce trebuie să deveniţi preşedintele României pentru a interveni pentru păduri?

Viorica Dăncilă: De aceea am spus că pe o scară de la 1 la 5 ar fi nota 4. Poate că sunt domenii în care trebuia să intervenim mai mult.

Reporter: Aş vrea să vă mai întreb, pentru că aţi spus că, spre deosebire de domnul Iohannis, dvs. nu aţi venit cu dezinformări în această campanie. Aş vrea să vă citez o declaraţie pe care aţi făcut-o la ultima conferinţă de presă, cea legată de românii din diaspora. "Chiar dacă s-a deplasat în statul unde avem o mare majoritate a românilor care au plecat din ţară, nu s-a întâlnit niciodată cu ăştia", cu sau fără majuscule. Consultând site-ul administraţiei prezidenţiale reiese că preşedintele Iohannis a avut cel puţin 10 întâlniri cu românii din diaspora în timpul mandatului său.

Viorica Dăncilă: Eu, la întâlnirile pe care le-am avut, mi-au reproşat acest lucru. Că preşedintele României… De exemplu, în ultima deplasare, şi a preşedintelui şi a mea în SUA, m-am întâlnit cu românii din diaspora şi mi-au spus că niciodată preşedintele României nu a acceptat o întâlnire cu dumnealor cu toate că au lansat invitaţii către preşedintele României. Dar aici aş vrea să fac o precizare pentru că tot aţi adus în discuţie acest subiect. Legat, de “ăştia”, nu a fost impoliteţe la adresa românilor din diaspora, nu mi-aş permite acest lucru. Niciodată nu am jignit pe cineva şi nu vreau să jignesc pe cineva. Probabil că trebuia să spun ghilimele ăştia, pentru că aşa cum am folosit expresiile preşedintelui Iohannis “nişte evrei”, “pesediştii ăştia”, nu am spus că folosesc… îl citez pe preşedinte. De aceea am folosit acest termen. Nu mi-aş fi permis niciodată să folosesc un termen nepoliticos la adresa românilor din diaspora.

Reporter: Un alt subiect pe tema căruia aş vrea să vă rog să ne vorbiţi puţin este cel al imunităţii. Pledaţi pentru ridicarea imunităţii preşedintelui. Aş vrea să vă întreb de ce nu aţi avut o poziţie atât de tranşantă legată de imunitatea politicienilor şi în calitate de preşedinte al PSD? Vă reamintesc că parlamentarii partidului dvs au făcut de multe ori scut în jurul colegilor de Parlament când DNA a cerut undă verde pentru urmărirea penală.

Viorica Dăncilă: Haideţi să ne uităm un pic. Nu luaţi că au făcut scut numai parlamentarii PSD pentru a apăra membri ai PSD. Uitaţi-vă că au fost din multe partide care au făcut scut sau care nu au fost de acord. Eu nu sunt parlamentar. Repet ceea ce am spus: eu, în calitate de premier, nu am avut nevoie de imunitate. Nu voi avea nevoie de imunitate nici ca preşedinte al României. Nu încercaţi să îmi găsiţi mie vreo vină că acum 4 ani nu au stabilit să nu mai fie imunitate pentru parlamentari. Nu sunt membru al Parlamentului României iar preşedinţia partidului am preluat-o pe 29 iunie, anul acesta.

Reporter: Eraţi preşedinte al PSD în momentul în care s-a votat pentru dnul Tăriceanu, de exemplu. De ce nu aţi recomandat colegilor dvs să voteze pentru ridicarea imunităţii?

Viorica Dăncilă: Colegii vor răspunde fiecare în colegiul în care au fost aleşi. Eu cred că fiecare trebuie să dea un răspuns în faţa electoratului. Cred că fiecare trebuie să ia o decizie. Nu vă imaginaţi că în PSD preşedintele dă un ordin şi toţi ceilalţi iau poziţia de drepţi. Poate în partea cealaltă se practică această metodă. Fiecare îşi spune punctul de vedere.

Reporter: Referitor la 10 august. Aţi spus că aţi fost în concediu pe 10 august. Ne puteţi spune unde eraţi în seara zilei de 10 august?

Viorica Dăncilă: În concediu.

Reporter: Unde anume eraţi în concediu?

Viorica Dăncilă: În concediu.

Valeriu Steriu (purtătorul de cuvânt PSD): Mulţumim!

Reporter: Aveaţi legătură telefonică? Ştiaţi ce se întâmplă în ţară ca premier al României? Presupun că puteaţi fi găsită şi în Zanzibar dacă eraţi plecată. Întrebarea mea este: spuneţi că veţi fi un preşedinte care luptă pentru fiecare român. Dacă eraţi la curent cu ceea ce se întâmpla în Piaţa Victoriei şi aţi văzut imagini cu bătrâni gazaţi, cu femei gazate, cu copii gazaţi, de ce nu aţi dat un telefon să cereţi oprirea acelei intervenţii în forţă?

Viorica Dăncilă: Dvs încercaţi să lipiţi anumite evenimente de mine. Nu o să vă iasă.

Reporter: Eraţi premierul României în seara zilei de 10 august.

Valeriu Steriu: Mulţumim mult!

Viorica Dăncilă: Să vă spun de ce. Am lăsat, i-am lăsat toate atribuţiile mele vicepremierului. Deci, ştiţi foarte bine acest lucru. Nu puteam pleca în concediu până când nu lăsam atribuţiile, din punct de vedere organizatoric, unui vicepremier. Deci acest lucru este un lucru pe care îl face orice premier când pleacă în concediu. Mai mult decât atât, repet, trebuie să lăsăm justiţia să stabilească vinovaţii. Pentru că au fost vinovaţi şi de o parte şi de altă. O colegă de-a dvs a început şi mi-a spus că au fost sesizări, că au fost grupuri violente care încercau să pătrundă în Palatul Victoria. Haideţi să vedem întâi care este adevărul, pentru că dacă nu ştim adevărul şi stabilim noi vinovaţii pe baza unor scenarii, sau pentru că vrem să acuzăm o persoană sau alta, nu este un mod corect de abordare. Haideţi să vedem ce spune justiţia şi cine va fi vinovat va plăti. Vă asigur că nu am nicio legătură cu dosarul 10 august.

Valeriu Steriu: Ultima întrebare.

Reporter: Voiam să ştiu doar dacă aţi pus mâna pe telefon, dacă aţi încercat să vă interesaţi cu ce se întâmplă cu adevărat în Piaţă, şi dacă aţi făcut vreo încercare de a opri.

Viorica Dăncilă: Ce voiaţi să opresc? Grupurile care încercau să intre în Palatul Victoria? Vă daţi seama că nu mi-am dorit acele violenţe şi i-am condamnat pe cei care au recurs la violenţă şi din partea jandarmeriei şi din partea unor oameni care au venit acolo să recurgă la astfel de lucruri. Dar, acest lucru… nu puteam eu să mă duc acolo şi să opresc ceea ce se întâmplă acolo. Îngrijorarea mea era legată de cei care erau loviţi sau cei care au suferit în urma celor întâmplate în Piaţa Victoriei. Deci nu ştiu. Încercaţi neapărat să îmi găsiţi o vină în evenimentele din 10 august. Dacă se va găsi că Viorica Dăncilă are cea mai mică vină sau implicare acolo, eu mă pun la dispoziţia organelor de anchetă. Dar nu am nicio vină. Vă garantez că nu am niciun amestec în ceea ce s-a întâmplat pe 10 august, în Piaţa Victoriei.

Reporter: Referitor la afirmaţiile făcute de dvs. nu în ultima, cred că în penultima conferinţă susţinută la sediul PSD, aţi fost întrebată în legătură cu vila din Predeal şi spuneaţi că este în construcţie. Un film ieşit recent în spaţiul public, realizat de Mălin Bot, arată o vilă perfect operaţională cu leagăn în balcon, steguleţe, cu barbecue în curte. Ce înseamnă în construcţie?

Viorica Dăncilă: Ca să eliminăm orice suspiciune, vă rog mâine mergeţi şi vedem vila. Şi atunci vă convingeţi singuri. Chiar vă rog, pentru bună credinţă şi pentru stabilirea adevărului, mâine mergeţi cu o maşină, cu fiul meu, şi vedeţi vila şi vedeţi că nu este terminată.

Reporter: Perfect. Aştept să merg.

Viorica Dăncilă: Vă rog frumos să rămâneţi ca mâine să stabilim la ce oră şi mergeţi spre Predeal.

"