Dăncilă: "Eu, ca prim-ministru, şi guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim"

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat duminică, într-un discurs susţinut la Washington, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) că, în calitate de prim-ministru, va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC că, după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Dăncilă.

Reamintim că în luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Anunţul venea după ce Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au făcut, în mare secretomanie, o vizită în Israel. De altfel, şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă pe acest motiv. Cât despre mutarea ambasadei, Iohannis a subliniat faptul că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Mai amintim în context că după vizita lui Dragnea şi Dăncilă în Israel, Federica Mogherini a declarat pentru postul Vocea Palestinei că niciun stat membru al Uniunii Europene nu-şi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, iar discuţiile despre o posibilă mutare de către unele ţări din UE a ambasadelor la Ierusalim sunt, nimic mai mult, decât vorbe.

Politica UE se opune recunoaşterii unilaterale a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi susţine recunoaşterea oraşului ca fiind viitoarea capitală a două state, Israel şi Palestina, de-a lungul graniţelor existente în 1967.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne