Dăncilă anunţă adoptarea Ordonanţei Lăcomiei. Scaunul lui Iohannis, gol. Premierul îl atinge la imagine

Viorica Dăncilă "împuşcă" doi iepuri dintr-un foc la şedinţa de guvern de vineri. Adoptă Ordonanţa Lăcomiei pe care o prezintă drept benefică pentru români şi îl atinge la imagine pe Iohannis, căruia i-a pregătit un scaun în dreptul căruia a pus o plăcuţă cu numele lui. Scaunul a rămas gol.
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Premierul Dăncilă a anunţat, vineri, la debutul şedinţei de Guvern, adoptarea controversatei ordonanţe din domeniul fiscal cunoscută opiniei publice ca Ordonanţa Lăcomiei. În discursul său, premierul a prezentat actul normativ drept ceva benefic pentru cetăţeni, aceasta în condiţiile în care acesta a stârnit critici puternice şi vii îngrijorări în spaţiul public.

Viorica Dăncilă a încercat să ambaleze ordonanţa despre care Opoziţia (şi nu numai) susţine că aruncă în aer mediul de afaceri, transmiţându-le cetăţenilor că un prim aspect pe care-l va aduce aceasta va consta în demararea unui program care prevede construirea a 1000 de grădiniţe cu program sportiv prin parteneriat cu mediul de afaceri. De asemenea, Dăncilă le-a transmis românilor că Guvernul va îngheţa preţul la gaze şi energie electrică pentru consumatorii casnici pe următorii 3 ani. Iniţial proiectul lui Teodorovici prevedea plafonarea costului inclusiv pentru consumatorii industriali.*

"Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul principal de a creşte bunăstarea românilor, nivelul investiţiilor şi a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar şi în domeniul energiei. (...) Ne gândim la cetăţeni, ne gândim la faptul că consumatorii casnici nu trebuie să plătească mai mult la energie şi încercăm prin această ordonanţă să venim în sprijinul acestui aspect foarte important pentru Guvernul României".

O altă prevedere din OUG vizează stabilirea unui nivel minim de un miliard de euro pentru vânzarea licenţelor 5G, ţinând seama de experienţa altor state din UE şi a unui nivel minim de 2 miliarde de euro pentru prelungirea licenţelor 3 G.

În OUG se propune înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 staţiuni balneare de interes naţional, fond pentru care vor fi alocaţi 310 milioane lei în 2019.

Controversata Taxă pe Lăcomie anunţată de Teodorovici a fost menţinută, fiind prezentată de Dăncilă drept introducerea unui mecanism pentru protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor băncilor în cazul unui nivel mai mare al ROBOR de 2% (în versiunea de OUG prezentată iniţial de ministrul de Finanţe nivelul era stabilit la 1,5%).

Dăncilă a mai anunţat şi înfiinţarea fondului de dezvoltare şi investiţii pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi universităţilor, fond văzut de Opoziţie drept unul pentru mituirea baronilor locali. De asemenea, Dăncilă a mai anunţat că ordonanţa prevede majorarea de la 1 septembrie, cu 3 luni în avans, a punctului de pensie şi a pensiei minime, devansarea aplicării creşterilor salariale pentru profesori din 2022 la 1 septembrie 2020, acordarea voucherelor de vacanţă de 1450 de lei şi în 2019 tuturor angajaţilor din sistemul public.

Un alt punct se referă la creşterea salariului minim în construcţii la 3.000 brut începând de la 1 ianuarie 2019. Premierul a mai promis reducerea taxelor pe muncă la jumătate în domeniul construcţiilor pentru că salariul minim net în domeniu să depăşească echivalentul a 500 de euro.

OUG-ul vine şi cu majorarea taxei pe viciu la jocurile de noroc şi, atenţie, reducerea comisioanelor de administrare pentru administratorii fondurilor private de la 2,5% la 1%.

Premierul a mai anunţat creşterea plafonului pentru acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 650 lei şi obligarea administraţiilor publice locale de raportare a execuţiei bugetare de la 1 august 2019.

Ordonanţa mai include şi alte măsuri, a susţinut Dăncilă, care a precizat că după şedinţă miniştrii de resort vor explica beneficiile acestui act normativ.

Reamintim referitor la OUG că acest act normativ a fost criticat dur de Opoziţie, care a transmis că actul normativ va pune economia pe butuci, de camera de Comerţ şi Industrie, de patronate, organizaţii ale mediului de afaceri etc.

Later Edit: Referitor la plafonarea preţului la gaze şi energie, ieşit în conferinţă de presă la finele şedinţei de guvern, consilierul premierului, Darius Vâlcov, a precizat că acesta se va plafona şi la consumatorii casnici, însă va fi un mix.

Vâlcov a mai ţinut să adauge că prin această măsură statul român nu câştigă niciun ban ci dimpotrivă, va pierde de 1,5 – 2 milioane de lei. Pierderea va fi suplinită prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toata companiile din energie, a precizat Vâlcov.

Conferinţa de presă în care Darius Vîlcov şi Eugen Teodorovici dau detalii despre ordonanţă poate fi urmărită aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne