Dan Voiculescu a iniţiat un proiect de lege privind dublarea pedepselor pentru infracţiunile de evaziune fiscală

Epoch Times România
15.02.2012

Senatorul PC Dan Voiculescu a anunţat miercuri că a depus la Parlament, la începutul acestei luni, un proiect de lege prin care susţine necesitatea dublării tuturor pedepselor pentru infracţiunile de evaziune fiscală.

El a menţionat că, la începutul actualei sesiuni parlamentare, a depus, împreună cu alţi senatori, o propunere legislativă care dublează pedepsele pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi a solicitat public tuturor grupurilor parlamentare să sprijine acest demers "apolitic, vital pentru societatea şi economia românească".

Potrivit acestuia, un regim "sancţionator" sever, susţinut de măsuri complementare de încurajare a disciplinei fiscale şi aplicat cu fermitate, poate atrage în zona fiscalizată până la 10 miliarde de euro în primele 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.

"Oficial, economia subterană este evaluată de Institutul Naţional de Statistică la 20% din Produsul Intern Brut, adică peste 23 de miliarde de euro. Totuşi, conform estimărilor economiştilor şi chiar ale Băncii Naţionale a României, nivelul economiei "negre" este mult mai ridicat, fiind plasat, într-o perspectivă rezervată, între 35 şi 40 de miliarde de euro anual. Aceste sume semnificative, care depăşesc toate împrumuturile contractate de Guvernul României de la instituţiile financiare internaţionale în intervalul 2010-2011, întreţin corupţia, alimentează injustiţia socială şi distrug încrederea în necesitatea educaţiei, în muncă cinstită, în instituţiile democratice şi în mecanismele economiei de piaţă", susţine senatorul Dan Voiculescu, într-o într-o declaraţie politică depusă miercuri la Senat.

Potrivit senatorului PC, în loc să utilizeze resursele interne, "regimul Băsescu a ales calea mai simplă, a împrumuturilor", datoria externă a României publică şi privată ajungând astfel "la aproape 100 de miliarde de euro".

"Doar în anul 2011, s-au alocat circa 40 de miliarde de euro pentru plata datoriilor şi dobânzilor către creditorii străini, cea mai mare parte a acestei sume fiind, la rândul său, împrumutată din surse externe", a menţionat Voiculescu.

În opinia sa, România ar avea resurse interne pentru a depăşi criza, pentru a plăti pensii şi salarii corecte, pentru a susţine antreprenorii români, pentru a moderniza sistemele naţionale de sănătate şi educaţie, dar şi pentru a dezvolta "un stat social autentic".

"Evaziunea fiscală este cel mai mare obstacol în calea dezvoltării României. Evaziunea fiscală ne-a obligat să ne împrumutăm cu sume uriaşe pentru a asigura supravieţuirea statului. Evaziunea fiscală condamnă anual sute de mii de copii la sărăcie şi izolare, refuzându-le şansa la o şcoală modernă şi la asistenţă medicală competentă. Evaziunea fiscală ucide destine şi compromite viitorul acestei naţiuni. Evaziunea fiscală este o crimă. Pentru a eradica acest fenomen avem nevoie de voinţă politică, o justiţie corectă şi, în mod esenţial, de un regim sancţionator extrem de sever", a susţinut senatorul conservator.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor