Dalai Lama va participa prin videoconferinta la activitatile de celebrare a arhiepiscopului Tutu

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama.
Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama. (DIPTENDU DUTTA / AFP / Getty Images)

Dalai Lama va apare prin videoconferinta la activitatile ocazionate de implinirea varstei de 80 de ani de catre arhepiscopul Desmond Tutu, dupa ce i s-a refuzat viza de intrare in Africa de Sud.

Liderul tibetan exilat se va alatura festivitatilor sambata prin legatura video din Dharamsala, India.

Un oficial al guvernului sud-african a respins o cerere de ultim minut din partea arhiepiscopului Tutu de a-i acorda viza de calatorie lui Dalai Lama, care a fost programat sa viziteze tara in aceasta saptamana cu ocazia zilei aniversare a dlui Tutu.

Dalai Lama si-a anulat calatoria marti, spunand ca nu a primit la timp viza necesara.

Respingerea vizei a nemultumit multi oameni in Africa de Sud, sute de manifestanti organizand o demonstratie in cursul zilei de miercuri la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg pentru a protesta impotriva raspunsului guvernului la aceasta problema.

Multi considera ca Africa de Sud este presata de catre China, un partener comercial cheie, pentru a bloca vizita lui Dalai Lama. In mod normal, China descurajeaza liderii straini sa il gazduiasca pe liderul tibetan exilat, pe care oficialii comunist chinezi il eticheteaza drept un separatist.

Centrul Pacii al lui Desmond Tutu spune ca un scaun gol va fi plasat pe scena, evidentiind actiunea guvernului de a-l tine departe pe Dalai Lama.

Dalai Lama, castigator al Premiului Nobel pentru Pace in 1989, a facut 3 vizite anterioare in Africa de Sud cu 3 ocazii diferite in timpul presedintiei lui Nelson Mandela, fara probleme legate de viza.

Lui Dalai Lama i s-a refuzat viza de intrare in Africa de Sud cu doi ani in urma la presiunile Chinei.

Dalai Lama a trait in exil timp de peste 50 de ani, dupa ce si-a parasit parasit pamantul natal in urma unei revolte esuate impotriva conducerii chineze in Tibet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe