Dacian Cioloş: Relaţia României cu R. Moldova este una specială

Aflat în vizită oficială în Republica Moldova, premierul Dacian Cioloş a declarat că, dincolo de partea sentimentală, îşi doreşte o abordare foarte pragmatică în relaţia cu statul vecin.
Premierul Dacian Cioloş în vizită la Chişinău
Premierul Dacian Cioloş în vizită la Chişinău (gov.md)

Prim-ministrul român, Dacian Cioloş a menţionat la începutul unei întrevederi în plenul delegaţiilor României şi Republicii Moldova, desfăşurate la Reşedinţa de Stat de la Chişinău că Guvernul pe care îl conduce are ca scop îmbunătăţirea situaţiei cetăţenilor moldoveni. Astfel, reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă vor avea susţinere "nemijlocit" din partea României, a declarat joi premierul Dacian Cioloş.

"România tratează ca o relaţia specială relaţia cu Republica Moldova, dar dincolo de partea asta sentimentală, vrem să avem o abordare foarte pragmatică în relaţia cu Republica Moldova. Obiectivul nostru, al Guvernului României, este o îmbunătăţire a situaţiei cetăţenilor din Republica Moldova şi de asta am susţinut şi susţinem nemijlocit reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă”, a precizat Dacian Cioloş.

Totodată premierul român, a ţinut să clarifice faptul că „acele măsuri pe care Givernul României le-a legat de prima tranşă a acestui împrumut pentru RM nu au fost nişte condiţionalităţi puse de cineva care dă, cuiva care dă. Au fost nişte măsuri care au rezultat şi din problemele ridicate chiar de oamenii care erau în stradă acum câteva luni la Chişinău şi au rezultat din nevoia de a progresa pe diferite domenii importante, economic, bancar, financiar, reforma justiţiei”.

Şeful Executivului a precizat că banii din prima tranşă — în valoare de 60 de milioane de euro — din asistenţa financiară rambursabilă pentru Republica Moldova sunt de miercuri în contul Republicii Moldova.

„Dincolo de acest împrumut, continuăm cu asistenţa financiară nerambursabilă. Şi în acest an punem la dispoziţie 3 mln euro, care vor îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi de învăţătură în circa 80 de grădiniţe. Continuăm programul de achiziţie a microbuzelor pentru transportul copiilor la şcoală.

Începem cu un proiect pilot pentru care am dedicate 2 mln euro în acest an cu care vom finanţa proiecte care vin de la comunităţile locale, autorităţile publice locale. O parte din aceste proiecte le vom gestiona direct, o altă parte le vom gestiona prin intermediul instituţiilor neguvernamentale din RM care şi-au dovedit eficienţa în a gestiona astfel de proiecte”, a adăugat Cioloş, conform privesc.eu.

"S-au făcut deja paşi importanţi în reforme, care au fost recunoscuţi şi de Fondul Monetar şi sunt convins şi Comisia Europeană va da semnale în curând. Deci, asta arată că atunci când lucrăm în parteneriat în mod pragmatic are de câştigat toată lumea", a subliniat Dacian Cioloş.

În acelaşi timp, premierul a anunţat că va continua şi finanţarea nerambursabilă pentru anumite proiecte din Republica Moldova, care şi-au dovedit deja viabilitatea.

"Aş vrea să găsim căile, în perioada imediat următoare, şi pentru a facilita o prezenţă investiţională românească aici. (...) Sunt companii româneşti şi companii de stat cu potenţial de investiţie important şi companii private care sunt gata să vină să investească în Republica Moldova. E nu numai un semnal de încredere că reformele merg în direcţia cea bună, dar e şi un mod de abordare pragmatic al relaţiei noastre economice", a adăugat Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe