Dacian Cioloş: Nu eu sunt premierul care a primit un "To Do List" de la Comisia Europeană

Pus în faţa unor acuzaţii de tot felul, Dacian Cioloş a ţinut să-i asigure pe români de independenţa sa totală. "Nu eu sunt premierul care a primit un "To Do List" de la Comisia Europeană, care să-i spună ce să facă şi ce să dreagă", a subliniat şeful tenocraţilor de la Palatul Victoria.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Acuzat că primeşte încă un salariu de la Bruxelles în timp ce exercită funcţia de premier al României, Dacian Cioloş a explicat joi, la Palatul Victoria, că indemnizaţia respectivă, care vine de la Comisia Europeană, este acordată, de fapt, fiecărui fost comisar iar această sumă se regăseşte oricum în declaraţiile sale de avere.

"Am văzut şi eu lucrurile acestea prezentate ca şi o noutate şoc, surpriză. Eu lucrurile acestea, dacă ţineţi minte şi vă uitaţi în declaraţiile de avere ale mele din trecut, am spus încă de când am terminat mandatul că există această indemnizaţie pentru toţi foştii comisari europeni, o indemnizaţie de tranziţie care durează trei ani după mandat, care se acordă pentru că există şi nişte restricţii profesionale pentru foştii comisari. Ea se acordă automat, fără nicio obligaţie din partea persoanelor respective faţă de Comisia Europeană", a declarat Cioloş, citat de Agerpres.

Potrivit premierului, valoarea indemnizaţiei este "ceva mai mult de jumătate din salariul net de comisar" şi i se acordă pe o perioadă de trei ani, în intervalul noiembrie 2014 - 2017.

"Totul a fost făcut transparent. Nu sunt bani care vin de la firme private care să aibă contracte cu Guvernul, bani care să vină din partea altora care au anumite interese la Guvern. Sunt bani care vin de la o instituţie publică şi care vin pe baza unui regulament european, care nu au nicio legătură cu responsabilitatea pe care o am în momentul de faţă. Poziţia mea ca prim-ministru faţă de Comisia Europeană a fost foarte clară de la început.

Atunci când au fost de criticat lucruri le-am criticat, atunci când a trebuit să susţin puncte de vedere ale României le-am susţinut, de asta n-am nicio obligaţie faţă de Comisia Europeană şi acum, pentru că văd tot felul de comentarii care apar din partea unora, nu eu sunt prim-ministrul care a primit un 'To Do List' de la Comisia Europeană, care să-i spună ce să facă şi ce să dreagă", a precizat Cioloş.

Prim-ministrul a amintit că el este cel care a foarte ferm, când a fost cazul - de exemplu, România nu acceptă cotele de migranţi, a negociat şi a insistat pentru implicarea Comisiei Europene pentru eliminarea vizelor pentru Canada - aşadar, din acest punct de vedere n-are absolut nicio problemă.

"Vreau să fie foarte clar pentru toţi cetăţenii români că independenţa mea e totală şi sunt foarte conştient de responsabilitatea pe care o am în calitatea actuală", a subliniat Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne