Curtea Constituţioneală anulează declaraţia secesionistă a legislativului din Catalonia (revista presei spaniole)

Vedere generală a Parlamentului catalan.
Vedere generală a Parlamentului catalan. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Curtea Constituţională anulează declaraţia secesionistă a legislativului din Catalonia, scriu miercuri cele mai importante cotidiene spaniole, după ce instanţa a răspuns unui recurs de neconstituţionalitate depus de guvernul central faţă de o declaraţie adoptată în urmă cu mai mult de un an - text considerat un prim pas major pentru organizarea referendumului pentru autodeterminare, programat la 9 noiembrie.

Cu toate acestea, cotidienele spaniole observă şi că, în aceeaşi decizie, instanţa a condiţionat recunoaşterea 'dreptului de a decide' al catalanilor, de asemenea invocat în declaraţie, de reformarea legii fundamentale.

Curtea Constituţională anulează declaraţia secesionistă catalană, scrie cotidianul El Pais. În schimb, instanţa a admis 'dreptul de a decide' invocat de declaraţie, însă numai în contextul reformării legii fundamentale, mai arată cotidianul spaniol citat.

Potrivit El Mundo, Curtea Constituţională agreează anularea declaraţiei secesioniste a parlamentului catalan. Mai precis, Curtea a declarat 'neconstituţional şi nul' preceptul potrivit căruia poporul catalan este 'subiect politic şi juridic suveran', însă a considerat în acord cu Constituţia referirile făcute cu privire la 'dreptul de a decide' ca aspiraţie politică şi arată că restul textului trebuie interpretat conform legii fundamentale.

Curtea Constituţională anulează cu unanimitate declaraţia secesionistă a lui Artur Mas, remarcă de asemenea cotidianul ABC. Acesta se rezumă la a arăta că cei 12 magistraţi ai instanţei au declarat neconstituţional textul aprobat în ianuarie 2013 de către legislativul din Catalonia.

Cotidianul La Vanguardia anunţă că, în urma acestei decizii, Curtea Constituţională îi refuză Cataloniei suveranitatea, însă admite faptul că un referendum poate fi convocat, dacă se încadrează în prevederile legale. 'Dacă numai poporul spaniol este suveran, nicio parte nu-şi poate atribui această calitate', se arată în decizia instanţei, după cum precizează cotidianul catalan citat.

Curtea Constituţională îi interzice lui Mas organizarea referendumului pentru autodeterminare, interpretează La Razon decizia instanţei care a declarat neconstituţional şi nul preceptul potrivit căruia poporul catalan este subiect politic şi juridic suveran. Potrivit cotidianului spaniol citat, guvernul regional catalan susţine că nu va respecta sentinţa, iar formaţiunea naţionaliştilor catalani (CiU) i-a calificat pe magistraţii Curţii drept 'agitatori politici'.

Potrivit cotidianului catalan El Periodico, dezbaterea juridică pe marginea referendumului înregistrează progrese. Acesta observă cum, deşi Curtea Constituţională a respins suveranitatea catalană, decizia condiţionează recunoaşterea dreptului de a decide de reformarea legii fundamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe