Tribunal german permite extrădarea lui Puigdemont, dar nu pentru rebeliune

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

O instanţă germană a decis joi că fostul lider catalan Carles Puigdemont poate fi extrădat în Spania doar pentru acuzaţia de utilizare eronată a fondurilor publice şi nu pentru rebeliune.

Acest lucru ar însemna că, în cazul în care Puigdemont este extrădat, el va putea fi judecat în Spania pentru acuzaţii privind corupţia, a precizat o purtătoare de cuvânt a unei instanţe superioare din landul german nordic Schleswig-Holstein. Ea a adăugat că se poate face apel la decizia anunţată joi, potrivit Deutsche Welle.

“Am înfrânt marea minciună susţinută de statul [spaniol]. Justiţia germană neagă faptul că referendumul din 1 octombrie [2017] a fost o rebeliune”, a declarat Puigdemont într-un mesaj postat pe Twitter după anunţarea verdictului.

“Fiecare minut petrecut de colegii noştri în închisoare este un minut nedrept. Vom lupta până la final şi vom câştiga!”, a adăugat Puigdemont, făcând referire la alţi lideri catalani pro-independenţă aflaţi în închisoare în Spania.

Puigdemont s-a autoexilat în Belgia după ce Madridul l-a concediat şi a demis guvernul pentru declararea “ilegală” în toamna anului trecut a independenţei regiunii spaniole Catalonia. În luna martie a acestui an, fostul lider separatist a fost arestat în Germania în baza unui mandat de arestare european în timp ce călătorea prin această ţară.

“Curtea a decis în această dimineaţă că o extrădare în baza acuzaţiei de utilizare eronată a fondurilor publice este permisă”, a precizat purtătoare de cuvânt a instanţei.

Ordinul de extrădare va fi aprobat în curând de către procurorul general al landului Schleswig-Holstein, potrivit legii, a raportat agenţia germană de ştiri DPA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe