Curaj civil impotriva dictaturii chineze

Hans Rothenberg, un membru al Parlamentului suedez şi membru al Comisiei pentru afacerile Uniunii Europene şi al Comisiei pentru finanţe.
Hans Rothenberg, un membru al Parlamentului suedez şi membru al Comisiei pentru afacerile Uniunii Europene şi al Comisiei pentru finanţe. (prin bunavointa lui Hans Rothenberg)
Hans Rothenberg
13.10.2011

Este usor pentru noi in Occident, de a considera ca drepturile omului, cum ar fi votul universal, libertatea de religie, de exprimare si orientare sexuala, ni se cuvin. Dar aceste drepturi fundamentale ale omului sunt absente in parti majore ale lumii. Numerosi barbati si femei curajosi sunt incarcerati, fortati in exil si chiar executati pentru exprimarea convingerilor care se abat (n.r de la politica partidului). China este unul dintre cei mai mari abuzatori din lume al drepturilor omului si lista ei de crime impotriva umanitatii este lunga si complicata.

Dupa ce m-am intors din China, una dintre cele mai de durata si triste impresii a fost modul in care reprezentantii suedzi de afaceri ignora si neglijeaza deficitul democratic din China. Pozitia oficiala a Suediei este simpla si bine cunoscuta: Sintem pentru democratie, toleranta si drepturile omului si, astfel, vom lupta impotriva dictaturilor si nedreptatii peste tot. Aceasta pozitie se bucura de sprijinul larg si adanc al guvernului nostru, al Parlamentului nostru precum si al cetatenilor nostri.

A fost deprimant sa observ modul in care reprezentantii de afaceri suedezi au intors spatele opresiunii Chinei asupra propriului popor. Alegerea de a trece cu vederea asaltul asupra libertatii de exprimare, precum si ignorarea zecilor de mii, care sunt inchisi si executati exclusiv pentru convingerile lor politice, ar putea fi privita ca "Sindromul Stockholm": poti deveni in cele din urma prieteni cu propriul tortionar.

Misiunea noastra diplomatica suedeza reprezinta societatea noastra deschisa si libera - dar si afacerile noastre suedeze care opereaza in China, de asemenea. Aceasta pozitie ar putea fi, astfel, platforma de pe care ar putea fi initiata schimbarea.

Desigur, este mai usor sa impui economiilor mai mici si mai putin puternice decat cea chineza, care, la urma urmei, este a treia economie a lumii si in cea mai mare ascensiune. Relatia cu o superputere economica devine ceva mai complexa atunci cand afacerile sunt ademenite si tentate de posibilitatile financiare din China. Si, prin urmare, este prea usor ca Responsabilitatea Sociala Corporativa (CSR) sa treaca pe un loc secundar fata de realitatile dure economice din lume. Dar democratiile lumii nu trebuie sa-si ignore responsabilitatile lor democratice atunci cand intra in afaceri cu China.

Permiteti-mi sa fiu clar - nu am argumentat ca noi, in Occident ar trebui sa limitam comertul nostru cu China. Spun, totusi, ca nu ne putem abandona curajul civil si valorile democratice. Dimpotriva, un comert continuu poate facilita o dezvoltare mai democratica si toleranta in China.

Prin urmare, este extrem de important ca tarile si societatile care fac afaceri cu regimul totalitar din China sa arate curaj civil si sa ceara anumite lucruri furnizorilor chinezi. Muncitorii chinezi trebuie sa beneficieze de conditii rezonabile de munca, drepturi sindicale si libertatii de exprimare, fara teama represaliilor guvernului atunci cand exprima puncte de vedere care se abat (n.r. de la politica de partid). Noi, in Gothenburg, Suedia, ne-am bucurat de o colaborare de lunga durata cu China si, prin urmare purtam o responsabilitate suplimentara de promovare a democratiei si a libertatii.

Unii sustin ca China isi reclamarea doar rolul sau istoric dupa cateva secole de izolare auto-impuse. S-ar putea, dar asta nu justifica toate crimele oribile si abominabile impotriva drepturilor omului si a libertatii de exprimare in China de astazi

Unii sustin ca China isi reclama doar rolul sau istoric dupa cateva secole de izolare auto-impusa. S-ar putea, dar asta nu justifica toate crimele oribile si abominabile impotriva drepturilor omului si a libertatii de exprimare in China de astazi. Cei care isi respecta CSR acasa trebuie sa faca acelasi lucru in strainatate. Daca asa-numitul curaj civil ramane nedespachetat si este lasat in valiza atunci plecam in strainatate, toate partile pierd si companiile pietei libere devin un sat Potemkin (de fatada).

Hans Rothenberg

Membru al Parlamentului Suedez

Partidul Moderat

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor