Cum se prepară castanele coapte, simplu şi rapid [video]

Castane comestibile
Castane comestibile (Wikipedia.org)

Transformările cromatice spectaculoase ale frunzelor, zile mai scurte, eşarfe în jurul gâtului pentru a preveni primele boli ale anotimpului rece, serile cu prietenii în faţa şemineului, mirosul de lemn ars şi... castane! Folosite de mii de ani ca aliment cu ajutorul căruia organismul traversează cu bine perioadele reci, castanele au fost recomandate cu succes de Hipocrate în reţetele sale străvechi, dar a apărut şi pe lista celor peste 600 de plante şi fructe cu puteri vindecătoare a grecului Dioscoride.

Castanul comestibil - un arbore cu numele ştiinţific Castanea sativa - în România dar şi în alte regiuni ale Europei, este relativ uşor de crescut atât în livezi specializate, cât şi la marginea sau chiar în mijlocul pădurii. Fructele sale sunt comestibile, fiind considerate în anumite reţete de preparare chiar o delicatesă. Există multe modalităţi de a consuma fructele, printre care castanele coapte sunt foarte cunoscute.

Iată trei moduri foarte simple şi rapide pentru a pregăti castanele coapte (vezi clipul video de mai sus).

Castanele coapte la microunde: se pregătesc două boluri mici care pot sta împreună în microunde. Castanele se taie orizontal şi se pun într-unul dintre boluri. În celălalt bol se pune puţină apă. Se pun ambele boluri la microunde, la putere maximă, 4-5 minute. Odată coapte, castanele se scot din cuptor şi se lasă la uscat într-o pungă de hârtie, timp de 5 minute.

Castanele coapte în cuptorul tradiţional: Castanele se taie atât orizontal cât şi vertical şi se pun într-o cratiţă cu apă pe aragaz, până când apa începe să fiarbă, după care se scot imediat din apă şi se pun într-o tavă. Se introduc la cuptor la 220° aproximativ 20/25 minute. Între timp se prepară un castron cu un prosop de bucătărie şi, odată coapte, castanele se pun în interiorul acestuia şi se acoperă cu acelaşi prosop. Se lasă să se răcească timp de 5 minute.

Castanele coapte în sare: într-o tigaie se pune sare groasă până se acoperă fundul. Castanele se taie şi se pun în tigaie deasupra sării. Se acoperă cu un capac şi se coc pe focul aragazului timp de 20/25 minute. Odată coapte, castanele se pun într-un castron în care a fost aşezat un prosop de bucătărie şi se acoperă cu acelaşi prosop. Se lasă să se răcească timp de 5 minute.

După cum puteţi vedea, sunt trei metode foarte simple, dar mai presus de toate „practice”, deoarece ne permit să cojim perfect castanele, fără a fi nevoie să le tăiem pentru a elimina pieliţa interioară, care, în cele mai multe cazuri, rămâne lipită de miez.