Cum funcţionează votul prin corespondenţă [video]

Autoritatea Electorală Permanentă a realizat un clip informativ care descrie procedura de vot prin corespondenţă pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

Alegătorii români care au domiciliul sau reşedinţa legal stabilite în străinătate vor putea beneficia de votul prin corespondenţă care va fi utilizat, în premieră, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016. Potrivit AEP, acest tip de vot reprezintă o alternativă echivalentă a votului la secţia de votare şi se exercită prin intermediul serviciilor poştale.

Autoritatea Electorală Permanentă a realizat un clip informativ cu descrierea procedurilor şi a formalităţilor care trebuie îndeplinite de cei care îşi vor exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în afara ţării.

Reprezentanţii AEP îi asigură pe toţi românii cu drept de vot că va derula în continuare o amplă campanie de informare pe teme electorale de interes, astfel încât cetăţenii să-şi cunoască drepturile electorale, să ştie cum să şi le exercite şi să se poată informa corect în legătură cu orice subiect care are legătură cu participarea lor în alegeri.

Chiar dacă vor beneficia de votul prin corespondenţă la parlamentarele din 2016, cei aproximativ 3 milioane de românii din străinătate nu vor putea alege decât 2 senatori şi 4 deputaţi, asta datorită noii legi a alegerilor parlamentare promovată atât de PNL, cât şi de PSD.

Vorbim de un număr disproporţionat de mic de aleşi, o reprezentare de 1 deputat la 750.000 de români şi 1 senator la 1,5 milioane, în condiţiile în care în ţară norma de reprezentare e de zece ori mai mică: un deputat la 73.000 de locuitori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne