Cum au motivat judecătorii pedepsele în dosarul transferurilor din fotbal

.
. (Photos.com)

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au prezentat vineri motivarea sentinţei date pe 12 noiembrie 2012, în dosarul transferurilor din fotbal în care mai multe persoane importante au primit condamnări la închisoare, unele fiind cu executare şi altele cu suspendare.

În decizia de condamnare a oamenilor de fotbal se arată că expertizele comandate de aceştia nu combat rapoartele şi expertiza Gărzii Financiare şi că ei se fac vinovaţi de acuzaţiile aduse de DNA.

Instanţa i-a condamnat pe George Copos, principal acţionar al FC Rapid, Jean Pădureanu, preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, Cristian Borcea, fostul preşedinte executiv al FC Dinamo, şi alte patru persoane.

Judecătorii Curţii au apreciat că inculpaţii au urmărit să încaseze ilegal profituri de pe urma transferării jucătorilor.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în noiembrie 2012, acordarea unor pedepse surprinzătoare pentru oamenii de fotbal implicaţi în dosarul transferurilor de fotbalişti, deschis încă din 2008.

"Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare şi trei ani interzicere a unor drepturi, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în dosarul transferurilor de fotbalişti.

Preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi trei ani interzicere a unor drepturi, decizie cu suspendare timp de cinci ani.

Fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare şi şase ani interzicere a unor drepturi.

Fostul impresar Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare.

Acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Fostul acţionar al cluburilor Dinamo şi Universitatea Craiova, Gigi Neţoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi doi ani de interzicere a unor drepturi, în Dosarul Transferurilor, decizie cu suspendare pentru o perioadă probatorie de cinci ani.

Fostul component al echipei naţionale de fotbal a României, Gheorghe Popescu, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare.

Impresarul Victor Becali a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru şapte ani, pentru înşelăciune", se arată în sentinţă.

Pe 2 octombrie 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Nu mai puţin de 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005, sunt prezentate în rechizitoriul DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne