Cum aleargă statul român după 1,7 miliarde de dolari

.
. (Photos.com)
Bogdan Costea
11.10.2012

Creanţele fostei bănci de comerţ exterior a României, Bancorex, acumulate prin acordarea de credite neperformante, în mare parte cu ştiinţa şi protecţia unor oameni politici care se regăsesc pe scena politică din România, nu au fost recuperate decât într-o foarte mică parte. Şansele de recuperare sunt, însă, minime, scrie săptămânalul local “Timpolisdin Timişoara, în condiţiile în care majoritatea societăţilor comerciale care au beneficiat de astfel de credite sunt fie radiate, fie în insolvenţă.

În prezent, la nivel naţional, Guvernul nu poate recupera peste un miliard de dolari din creanţele Bancorex, sumă care, vărsată la buget, ar reduce semnificativ deficitul bugetar, ţinând cont că valoarea totală a acestor creanţe este echivalentă cu o tranşă de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional.

Procesul de recuperare a creanţelor Bancorex trenează din 1999, când Guvernul a decis fuziunea prin absorbţie a Bancorex de către Banca Comercială Română, ca soluţie de salvare a Bancorex, cea mai mare bancă de la acea vreme. Drepturile şi obligaţiile BCR rezultate din activitatea desfăşurată de Bancorex până la radierea din Registrul Comerţului au fost preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, transformată ulterior în Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), instituţie mandatată de Guvern să recupereze credite neperformante în valoare totală de 1,7 miliarde dolari contractate de la Bancorex de către 959 de societăţi comerciale.

La mai bine de zece ani de la începerea procedurilor de recuperare a creanţelor Bancorex, statul încearcă încă să recupereze 1,1 miliarde dolari de la 647 firme, iar situaţia nu s-a îmbunătăţit nici de când a început criza economică. Practic, în ultimii zece ani, statul român nu a reuşit să încaseze decât 725.882 de dolari din recuperarea creanţelor neperformante preluate de la Bancorex.

Un caz particular, dar ilustrativ pentru situaţia de la nivel naţional, este cel din judeţul Timiş. Conform evidenţei datornicilor timişeni ai Bancorex, transmisă de către AVAS, suma totală care mai trebuie recuperată din Timiş este de 36.321.220 de dolari. În majoritatea cazurilor, firmele respective sunt ori în insolvenţă, ori radiate, conform evidenţelor AVAS. La Timişoara, lista se deschide cu fostul Comtim, al cărui sold este de 23,8 milioane de dolari, acum în insolvenţă. Urmează Autoimpex DC SRL (sold 7,07 milioane de dolari) şi ea în insolvenţă. Lista se completează, potrivit evidenţei AVAS, cu Delos SRL (sold 1,17 milioane de dolari), radiată din Registrul Comerţului, Iţia SA (sold 1,09 milioane de dolari), radiată din Registrul Comerţului, B&T Consulting&Trade Co SRL (1,05 milioane de dolari), radiată la ONRC, ş.a.m.d.

Multe dintre cazuri sunt fără speranţă, după cum recunosc şi reprezentanţii AVAS. “Pentru debitele aferente societăţilor care au fost radiate de la ONRC, în urma închiderii procedurii de insolvenţă, fără atragerea răspunderii materiale a persoanelor cu funcţii de răspundere din aceste societăţi, şi pentru care nu sunt garanţii constituite de terţi sau acestea au fost valorificate de AVAS, nu mai există în acest moment posibilităţi de recuperare”, precizează oficialii AVAS. Cât priveşte prescrierea datoriilor, situaţia e aceeaşi: la cei “fără speranţă”, invocarea termenului de prescriere a creanţelor este lipsită de obiect, spun reprezentanţii AVAS.

Fostul senator Marius Marinescu a depus mai multe interpelări pe tema modului în care statul gestionează procesul de recuperare a debitelor de la foştii datornici ai Bancorex, acuzând lipsa de transparenţă şi modul extrem de lent şi neperformant în care se desfăşoară procesul de recuperare. “Statul nu s-a implicat îndeajuns în acest proces de recuperare, şi rămâne să ne întrebăm de ce. A fost o acţiune politică desfiinţarea Bancorex-ului şi s-a transformat, în cele din urmă, într-un adevărat jaf naţional. Neoficial, se estimează că cifra totală cu care a fost păgubit Statul Român, în urma acestor operaţiuni, este de peste cinci miliarde de dolari. Au fost foarte mulţi politicieni implicaţi în acest proces de devalizare a Bancorex, iar pe mulţi dintre ei îi regăsim şi acum la vârful scenei politice”, a declarat Marius Marinescu pentru “Timpolis”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor