CSM, un pas în spate. Renunţă la pragul de 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu comis de alte persoane decât funcţionari

Un amendament propus de CSM ar fi putut oferi PSD-ului oportunitatea de a institui, în doi paşi, prag pentru abuz în serviciu de 50.000 de euro. După ce acest fapt a stârnit valuri de reacţii în societatea civilă, CSM face un pas în spate.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că renunţă la propunerea de modificare a Codului Penal, care prevedea un prag de 50 de mii de euro sub care abuzul în serviciu, folosirea abuzivă a funcţiei sau uzurparea funcţiei, divulgarea de informaţii nu mai constituiau infracţiuni. Motivul invocat de magistraţi este interpretarea amendamentului într-un scop contrar celui urmărit de CSM.

"Reţinând că propunerea Consiliului Superior al Magistraturii vizând modificarea articolului 308 din Codul Penal a fost interpretată într-un sens contrar celui urmărit, iar discursul public a valorificat-o ca potenţială sursă pentru modificarea conţinutului infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de către funcţionarii publici, ipoteză pe care Consiliul o respinge în mod categoric, incriminarea sa fiind pe deplin justificată, în şedinţa Comisiei nr.1 - Legislaţie şi cooperare interinstituţională de azi, 16 mai 2018, a fost reevaluat conţinutul propunerii de text pentru a întări scopul urmărit iniţial - recuperarea prioritară a prejudiciului în cazul infracţiunilor săvârşite exclusiv în mediul privat.

Consiliul Superior al Magistraturii respinge în mod categoric distorsionarea opiniilor exprimate de acesta în exercitarea rolului său constituţional, în cadrul dezbaterilor publice de către persoane din întreg spectrul politic", transmite CSM.

Reamintim că marţi ştirea că însuşi Consiliul Superior al Magistraturii a propus un prag pentru abuzul în serviciu şi nu orice fel de prag, ci unul mai mare decât în OUG 13 (50.000 de euro), a trecut ca o undă de şoc peste România. Anunţul că CSM a propus acest prag a fost făcut de însuşi şeful comisiei speciale pentru legile Justiţiei, social democratul Florin Iordache, iar ulterior, CSM a dezminţit informaţia.

Potrivit jurnalistului Moise Guran, ceea ce a făcut CSM prin înaintarea respectivului amendament a fost în fapt o centrare preluată de Florin Iordache, care urma să o plaseze mai departe, până i se pierdea urma şi rămânea că pragul a fost propus de CSM. Concret, odată ce s-ar fi fixat un prag de 50.000 de lei pentru abuzul în serviciu comis de alte persoane decât funcţionari pe motiv că "aşa a cerut CSM", for a căruia autoritate nu poate fi contestată, pasul următor ar fi fost extinderea acestui prag şi pentru demnitari.

Astfel, Guran atrage atenţia că reprezentanta CSM în Comisia Iordache, judecătoarea Lia Savonea, 'n-a zis nimic, n-a protestat, n-a rectificat, n-a ridicat mâna, n-a strigat huo, săriţi! hoţul!', atunci când Florin Iordache a încercat să acrediteze ideea că CSM vrea prag de 50.000 de euro pentru abuz în serviciu, delapidare, neglijenţă în serviciu.

"Nimeni nu mai poate pretinde că e atât de naiv să nu ştie că odată introdus un prag pentru orice, el poate fi extins, la votul în Camere, eventual la ultima şedinţă, sau poate chiar după ce Legea se va fi întors pentru o (previzibilă) reexaminare cerută de Preşedintele Iohannis", mai explica Guran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne