CSM sesizat să apere independenţa magistraţilor în faţa suspiciunii că SRI se implică în justiţie

Sigla SRI.
Sigla SRI. (Epoch Times România)

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), alături de un grup de judecători, a solicitat luni Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor în faţa suspiciunii rezonabile că SRI se implică în actul de justiţie dincolo de limitele legii, reiese dintr-un comunicat de presă al UNJR remis Mediafax.

Suspiciunea implicării abuzive a SRI în justiţie "induce cetăţenilor îndoieli temeinice cu privire la imparţialitatea şi, implicit, corectitudinea actului de justiţie", au transmis judecătorii, făcând referire la declaraţia recentă a şeful Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, potrivit căreia instanţele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI, serviciu care în prezent "îşi menţine interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze".

"Asemenea afirmaţii sunt de o gravitate fără precedent şi aduc gravă atingere atât aparenţei de imparţialitate a judecătorilor, cât şi independenţei ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraţilor", se precizează în scrisoarea trimisă Plenului CSM.

Potrivit legii, CSM "are dreptul şi obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea".

"Considerarea instanţelor de judecată ca fiind 'câmp tactic' al SRI, precum şi acceptarea prezenţei Serviciului în acest 'câmp tactic' până la soluţionarea definitivă a cauzei înseamnă acceptarea posibilităţii ca această instituţie să acţioneze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecător. O astfel de premiză reprezintă un atentat grav la adresa independenţei justiţiei, ce nu poate fi acceptat nici măcar la nivel de aparenţă ori suspiciune", se mai arată în scrisoare.

UNJR mai denunţă faptul că, în interviul respectiv, generalul Dumitru Dumbravă susţine că "maniera de lucru a SRI angrenează alături de procurori (...) şi judecători".

"Această exprimare denotă pur şi simplu o neînţelegere a noţiunii de independenţă a justiţiei. (...) Astfel de declaraţii venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparenţa unei lipse de independenţă din partea magistraţilor, motiv pentru care CSM este solicitat să intervină pentru 'a apăra independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea rezonabilă că Serviciul Român de Informaţii este implicat şi influenţează actul de justiţie dincolo de limitele legii", au transmis judecătorii în scrisoare.

Deşi declaraţiile lui Dumbravă au generat critici dure în spaţiul public, chiar de la fostul preşedinte Traian Băsescu, jurnalista Ondine Gherguţ susţine că afirmaţia potrivit căreia SRI "urmăreşte evoluţia dosarelor" este întoarsă pe toate feţele şi interpretată ca ingerinţă a SRI în treburile Justiţiei, fără a se preciza contextul, şi anume că SRI acţionează ca "structură de suport" a procurorilor, poliţiştilor, judecătorilor, ceea ce "înseamnă că acţionează legal în baza unui mandat de la un judecător, mandat cerut de procuror", astfel că, în opinia ei, nu sunt justificate atacurile "împotriva unei persoane care a dat un răspuns de bun simţ la o întrebare a unui jurnalist".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne