CSM intervine: Dispoziţiile din OUG privind procurorii din DNA, DIICOT şi Parchetul General se aplică pentru viitor

Consiliul Superior al Magistraturii a intervenit în cazul ordonanţei de urgenţă privind legile Justiţiei promovate de ministrul Tudorel Toader.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
17.10.2018

Dispoziţiile ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei care îi vizează pe procurorii din DNA, DIICOT şi Parchetul General se aplică pentru viitor, a decis, în cadrul şedinţei de marţi, Secţia pentru procurori a CSM.

Secţia pentru procurori a CSM a luat astfel act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT.

"Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete", se arată în comunicatul citat.

Reamintim că OUG-ul lui Tudorel Toader prevede ca, pentru a fi numiţi în cadrul DNA, "procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop".

Iar în cadrul actului normativ se precizează că procurorii pot rămâne în funcţie doar dacă îndeplinesc aceste condiţii. Dacă s-ar fi aplicat această prevedere, DNA ar fi golită efectiv de procurori.

Tot 10 ani vechime prevede OUG şi în cazul procurorilor de la DIICOT şi Parchetul General.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor