CSM convoacă Adunarea Generală extraordinară a Judecătorilor din Moldova

Autoritatea Judecătorească din Moldova anunţă mai multe locuri vacante în cadrul CSM, dar şi a Colegiului Disciplinar, care urmează să fie suplinite în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor prin vot secret.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din Moldova
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din Moldova (facebook.com/profil CSM)

În cadrul şedinţei de marţi, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii din Moldova (CSM) a decis convocarea şedinţei extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, la 20 octombrie 2017, pentru alegerea membrilor permanenţi ai CSM din rândul judecătorilor şi a 2 membri supleanţi, dar şi pentru alegerea membrilor permanenţi ai Colegiului Disciplinar din subordinea CSM.

La sfârşitul anului acesta şi începutul anului 2018 expiră mandatul a 6 membri CSM, şi anume, lui Anatolie Ţurcan şi Dumitru Visternicean – la 29 octombrie 2017, Nina Cernat – la 29 noiembrie 2017, Victor Micu – la 18 ianuarie 2018, Vera Toma – la 15 martie 2018 şi Dorel Musteaţă – la 06 octombrie 2018.

De asemenea, la şedinţa extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor din 20 octombrie urmează să fie aleşi membrii Colegiului Disciplinar din subordinea CSM din rândul judecătorilor, în locul membrilor actuali Valeriu Doagă, Stelian Teleucă, Anatolie Galben, Elena Covalenco şi Domnica Manole.

În termen de o lună de la data anunţării şedinţei, judecătorii îşi pot înainta candidaturile pentru suplinirea funcţiilor vacante anunţate de membru permanent sau supleant al CSM şi al Colegiului Disciplinar depunând cereri la secretariatul CSM în condiţiile legii. Doritorii csre doresc să candideze la funcţiile menţionate pot fi înaintaţi şi în cadrul adunărilor colectivelor de judecători din instanţe.

Potrivit legislaţiei în vigoare, din componenţa CSM fac parte judecători, membri de drept: Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), ministrul Justiţiei şi Procurorul General, precum şi profesori titulari, care sunt aleşi de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Pentru asigurarea activităţii CSM, judecătorii aleşi de Adunarea Generală a Judecătorilor sunt detaşaţi din funcţie pe durata exercitării mandatului de membru al Consiliului. Şase membri din rândul judecătorilor, inclusiv 2 membri supleanţi, sunt aleşi în CSM prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, aceştia reprezentând toate nivelurile instanţelor judecătoreşti şi se consideră aleşi membri şi membri supleanţi ai CSM magistraţii care au acumulat mai mult de jumătate din voturile celor prezenţi la adunare, conform ordinii descrescătoare a voturilor obţinute.

În context, Domnica Manole şi avocata sa Viorica Grecu anunţă că la 6 şi 13 iulie CSJ le-a respins cererile de suspendare a executării hotărârii CSM prin care a fost declarată incompatibilă şi demisă magistrata Domnica Manole fiindcă nu se doreşte ca aceasta să participe la alegerile membrilor CSM. ”Din succesiunea evenimentelor şi faptelor ce au avut loc mai mult de un an, din modul, în care, a avut loc demiterea, se poate deduce, că sancţiunea excluderii doamnei Manole din funcţia de judecător a fost decisă cu un efect descurajator pentru celelalte persoane din sistemul judecătoresc, care ar dori să îşi exprime puncte de vedere cu interes public, a modului cum funcţionează justiţia.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe