CSAT a aprobat cumpărarea de avioane multirol

Avion Eurofighter Typhoon al aviaţiei germane.
Avion Eurofighter Typhoon al aviaţiei germane. (Sean Gallup / Getty Images)
Cristina Boiangiu
27.09.2012

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, în şedinţa de joi, proiectul «Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană», în cadrul programului «Avion multirol al Forţelor Aeriene». Proiectul este realizat în concordanţă cu interesele esenţiale de securitate ale ţării şi cu angajamentele asumate de România în cadrul organizaţiilor europene şi nord-atlantice, se arată în comunicatul CSAT.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu a declarat recent că a fost accelerat procesul de achiziţie a avionului multirol şi urmează fie luată o decizie în CSAT privind paşii de urmat.

"Chiar dacă parcurgem o perioadă de austeritate economică grea, vă anunţ că am accelerat procesul de achiziţie a avionului multirol. În acest sens, exprim un angajament, un crez al meu mai vechi, conform căruia obiectivul strategic al României pentru achiziţia aparatelor multirol trebuie să fie achiziţia aparatelor de generaţia a V-a în următorii 20-25 de ani şi să traversăm tranziţia în cel mai economic mod cu putinţă. Accelerare înseamnă că procesul se va derula rapid şi nu va dura opt ani, ci va dura două luni şi vom lua cu certitudine o decizie. Modelele pe care le avem în vedere sunt avioanele de generaţia a V-a şi tranziţia să o facem cu costurile cele mai ieftine, cu avionul potrivit acestei tranziţii astfel încât să nu pierdem bani prin achiziţionarea unei structuri de aerodrom diferită când vom trece la avionul de generaţia a V-a", a spus ministrul Dobriţoiu.

Ce tipuri de avioane sunt avute în vedere

Dobriţoiu a spus că sunt luate în considerare avioanele de tip F-16 şi F-35, despre care a spus că folosesc aproape aceeaşi infrastructură de aerodrom, aceleaşi pachete de înarmare, care înseamnă o economie deosebită în bugetul unei ţări sărace.

"Nu pot să nu observ cu tristeţe că România a ratat şansa a patru ani pentru a adopta o decizie politică, iar în acest sens vreau să fiu foarte clar. Spiritul, angajamentul politic pentru susţinerea parteneriatului strategic cu SUA nu trebuie să se manifeste numai în vorbe. În următoarele două luni, veţi fi martorii unui angajament politic bazat pe fapte, nu cum a fost structurată această decizie în această perspectivă îngustă a multirolului în ultimii opt ani", a declarat Corneliu Dobriţoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor