Cristian Preda: Socialiştii europeni vor discriminarea esticilor

Preşedintele francez Francois Hollande
Preşedintele francez Francois Hollande (Alexander Vilf / Host Photo Agency via Getty Images)

Europarlamentarul Cristian Preda scrie luni pe blogul său personal: " Îi cer premierului român Victor Ponta să se desolidarizeze de încercările socialiştilor europeni de a limita în diverse feluri accesul muncitorilor români la joburi din piaţa internă", deoarece "poziţia României în Consiliu trebuie să fie una liberală".

Cristian Preda arată că în afară de Francois Hollande care a făcut presiuni masive în ultimele săptămâni, liderulul socialiştilor belgieni, Paul Magnette, a pornit şi el asaltul împotriva “muncitorilor detaşaţi”, adică a acelor lucrători care sunt angajaţi pe baza unui contract cu o firmă dintr-un alt stat-membru al Uniunii Europene decât cel unde lucrează.

Magnette pare nemulţumit de faptul că pe şantierele din Belgia se aude destul de des vorbindu-se în limbi străine. Liderul socialiştilor belgieni doreşte să se renegocieze o directivă europeană care este favorabilă pieţei libere, adică şi lucrătorilor din ţările estice, inclusiv România.

Socialiştii francezi şi belgieni doresc să limiteze numărul acestor contracte, deoarece în opinia lor, acestea ar dezavantaja muncitorii autohtoni din Franţa şi Belgia şi ar crea “dumping social”, expresie preferată folosită de socialiştii europeni.

Preda arată că "tovarăşii ideologici ai lui V.Ponta" consideră că "protecţionismul şi controlul pieţei muncii ar trebui extinse", cu toate că ei se declară a fi europeni convinşi.

David Cameron şi libera circulaţie

Menţionând că cetăţenii britanici sunt "profund îngrijoraţi" de numărul imigranţilor români şi bulgari, premierul David Cameron a precizat că principiul libertăţii de circulaţie în cadrul UE nu poate fi "necondiţionat".

Imigranţii noi nu vor primi ajutoare de şomaj în primele trei luni, iar plăţile vor înceta după şase luni, cu excepţia situaţiei în care aceştia au o şansă "reală"să fie angajaţi. "Obişnuitul test pentru locuinţă" va fi mai dur şi va fi introdus un prag minim pentru venituri. În plus, cei care nu caută o slujbă vor fi expulzaţi şi nu vor putea reveni mai devreme de 12 luni, iar amenzile pe care le primesc angajatorii care nu plătesc salariul minim se vor mări de patru ori.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul României sprijină declaraţiile omologului său britanic David Cameron, potrivit căruia trebuie aplicate măsuri dure împotriva imigranţilor din cadrul UE care pretind ajutor social pe termen nelimitat, dar dezaprobă un eventual tratament special pentru români şi bulgari privind libera circulaţie în spaţiul UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne