Creşte suportul ca postul de televiziune NTD să-şi continue transmisiile în China

Captură de ecran a site-ului NTD Television. Radiodifuzorul speră să negocieze un nou contract de satelit cu Chunghwa Telecom, dar acesta a rămas tăcut, mulţi suspectând influenţa regimului chinez
Captură de ecran a site-ului NTD Television. Radiodifuzorul speră să negocieze un nou contract de satelit cu Chunghwa Telecom, dar acesta a rămas tăcut, mulţi suspectând influenţa regimului chinez (Captură de ecran/Epoch Times)

Înnoirea contractului de satelit între un post TV independent şi cea mai mare companie taiwaneză de telecomunicaţii este în vizorul publicului în Taiwan, cu un suport vocal tot mai mare din partea telespectatorilor şi politicienilor care doresc să vadă libertatea presei ajungând şi în China continentală.

Postul de televiziune New Tang Dynasty (NTD), cu sediul în SUA, a transmis ştiri despre corupţia regimului chinez şi abuzuri ale drepturilor omului către telespectatorii săi din China continentală prin intermediul companiei Chungwha Telecom din Taiwan, folosind satelitul său S-2 de ani de zile. Contractul său de 2 ani trebuie înnoit în luna august dar Chungwha a rămas tăcută cu privire la ce intenţionează să facă, făcând pe mulţi să creadă că interesele financiare din China continentală, sau Partidul Comunist Chinez, reprezintă un factor de interferenţă şi ezitare în privinţa înnoirii contractului.

Când a fost contactat de NTD în 30 aprilie, Leng Tai-fen, manager general al ramurii internaţionale a Chungwha, a spus: “Nu doresc să discut despre asta, nu nu nu nu nu. Nu pot să spun nimic.”

Telespectatorii NTD din Taiwan doresc să vadă contractul înnoit. Un telespectator regulat, pe nume Kevin Chui, a lăsat un comentariu pe website-ul companiei spunând că oamenii doresc să ştie adevărul chiar dacă Chungwha nu doreşte să discute despre aceasta.

Un alt telespectator, Tsaikuo Lo, a lăsat un alt comentariu: “Chungwha Telecom face asta datorită fondurilor chineze; probabil China deţine o mare parte din acţiunile lor. Chiar dacă managerul general este speriat să vorbească, sperăm că ei nu se vor comporta ca nişte păpuşi.”

Hu Naiwen, un cetăţean din Taipei, a scris un comentariu ca răspuns la o poveste publicată în ziarul The Liberty Times în 1 mai: “În faţa presiunii, trebuie să aveţi o conştiinţă, moralitate şi curaj care să vă susţină.”

Legiuitoarea Yu Mei-nu, preşedintă a Asociaţiei pentru Drepturile Umane Internaţionale, un subcomitet în Legislatura Taiwanului, şi-a exprimat într-un raport NTD temerile cu privire la procesul de înnoire a contractului.

De asemenea, a fost iniţiată o campanie online pentru strângere de semnături în vederea înnoirii contractului.

Solidaritate în Hong Kong

Vorbind cu The Epoch Times, Wu Chi-wai, membru al Consiliului Legislativ din Hong Kong, a spus că Taiwanul nu ar trebui să devină “o unealtă tăcută a regimului.”

“NTD permite vocilor internaţionale şi interne să fie auzite în acest loc izolat şi autoritar, ceea ce este foarte important pentru intelectul societăţii ca un întreg. Prin urmare, cred că NTD joacă un rol fără precedent în această regiune.”

Gary Fan Kwok-wai, un alt membru Legco, a adăugat: “Indiferent dacă este NTD sau alt post de radio şi televiziune, ele trebuie să îşi menţină libertatea presei şi dreptul la libera exprimare. Cred că ar trebui să le protejăm şi susţinem, şi astfel sper că Chungwha Telecom va oferi o nouă licenţă şi o lungime de bandă pentru NTD.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe