Cresc represiunile la adresa jurnaliştilor dizidenţi în Cuba

Sotii si alte rude de sex feminin ale dizidentilor cubanezi inchisi de regimul comunist, cunoscute generic sub numele de "Doamnele in alb", la o parada prin Havana, cerand eliberarea sotilor lor
Sotii si alte rude de sex feminin ale dizidentilor cubanezi inchisi de regimul comunist, cunoscute generic sub numele de "Doamnele in alb", la o parada prin Havana, cerand eliberarea sotilor lor (ADALBERTO ROQUE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.06.2014

Un val recent de ameninţări şi atacuri din partea guvernului cubanez la adresa jurnaliştilor a provocat îngrijorări profunde printre susţinătorii drepturilor omului şi a libertăţii presei.

Săptămâna trecută, jurnalistul cubanez Roberto de Jesus Guerra Perez a afirmat că, pe 11 iunie, un agent guvernamental l-a bătut în timp ce aştepta în faţa ambasadei Republicii Cehe din Havana pentru a se conecta la internet.

”Un bărbat necunoscut l-a interceptat şi l-a atacat pe Guerra fără avertizare, lovindu-l cu pumnii şi cu picioarele în cap şi în faţa, lăsându-l cu nasul spart, cât şi cu tăieturi, zgârieturi şi vânătăi pe tot corpul”, conform Human Rights Foundation (HRF).

Guerra este fondatorul a Centro de Informacion Hablemos Press (CIHPRESS), un site de ştiri online ce raportează critic la adresa regimului comunist cubanez publicând scenariile dure suferite de reporteri.

Roberto Gonzalez, un asociat legal al HRF, l-a contactat pe Guerra în urma bătăilor. Guerra l-a identificat pe atacatorul din faţa ambasadei cehe ca fiind un agent al securităţii. În timpul atacului, alţi patru bărbaţi au venit pe două motociclete la locul incidentului, unul dintre aceştia îndemându-l pe atacator să înceteze atacul.

Conform lui Guerra, agresorul s-a oprit într-un final, spunându-i lui Guerra: ”Asta este ca să ştii ce le facem dizidenţilor”. Guerra a primit diferite ameninţări telefonice cu o zi înainte de incident cât şi în multe alte zile premergătoare acestuia, a precizat Gonzalez.

Deoarece presupusul atac implică un agent de stat, plângerea formală către poliţie de Guerra va fi cel mai probabil ignorată.

În ziuă atacului, CIHPRESS a publicat un articol referitor la trei din jurnaliştii săi, inclusiv Guerra, a căror telefoane au fost blocate de serviciul de telefonie mobilă deţinut de stat, ca parte dintr-o campanie împotriva mass mediei care critică guvernul.

Prin intermediul serviciului de telefonie, clienţii plătesc reîncărcarea telefoanele cu minute, care sunt consumate frecvent. Astfel, o unealtă esenţială pentru jurnalişti devine foarte scumpă, a explicat Gonzalez.

Pe 8 iunie, corespondentul CIHPRESS Magaly Norvis Otero şi soţia lui Guerra au fost chemaţi la secţia de poliţie din Havana, unde le-a fost transmis că CIHPRESS trebuie să-şi schimbe tonul articolelor, ameninţând cu consecinţe, conform HRF.

Liderii comunişti ai Cubei au instaurat un regim de teroare împotriva dizidenţilor şi de cenzurare strictă a presei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor