Coronavirus în RM: Mulţi dintre cei care revin din Italia nu indică corect datele de contact pentru a putea fi supravegheaţi

Pasageri la Aeroport
Pasageri la Aeroport (europalibera.org)

Italia, ţara unde locuiesc zeci de mii de persoane originare din Republica Moldova, din care sute au decis să revină acasă de sărbători, a raportat până în prezent 197 de decese cauzate de virusul Wuhan, iar numărul total al cazurilor confirmate de infecţie cu Covid-19 a ajuns la 4.636, dintre care 523 s-au declarat vindecaţi.

Iniţial autorităţile de la Chişinău au încercat să le sugereze moldovenilor să stea în Italia unde i-ar fi prins epidemia, în cele din urmă însă preşedintele Igor Dodon a rectificat mesajul declarând că nimeni nu e în drept să îngrădească revenirea cetăţenilor moldoveni în ţara lor, asta după ce iniţial a afirmat că „acest coronavirus în mare parte afectează doar persoanele în vârstă, decesele au fost de la 70 ani în sus, copii în vârstă de până la 15 ani practic nu a fost niciun caz, pentru că copiii trec uşor peste această perioadă”.

Deşi mai multe persoane care acuzau simptome similare cu cele asociate cu noua infecţie au fost testate la Chişinău, rezultatele dovedindu-se a fi negative, totuşi sâmbătă seara Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) a confirmat primul caz de infectare cu virusul Wuhan în Republica Moldova.

Este vorba despre o femeie, revenită pe 7 martie din Italia, în vârstă de 48 ani, laboratorul ANSP urmând să efectueze o probă suplimentară de reconfirmare.

„Persoana a fost preluată de la Aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat, fiind în stare de sănătate gravă, bronhopneumonie bilaterală, cu insuficienţă respiratorie acută, febră, tuse, slăbiciune generală şi transportată la instituţia medicală”, se mai arată într-un comunicat al instituţiei.

Secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Marina Golovaci, a menţionat că fiecare cetăţean al R. Moldova care revine din zonele în care au izbucnit focare de coronavirus completează o fişă epideomiologică, se deplasează la domiciliu, unde sunt obligaţi să se autoizoleze timp de două săptămâni, acceptând aşa-numita carantină la domiciliu, cu supravegherea zilnică a stării sănătăţii, notează Europa Liberă.

Medicul de familie urmează să-i elibereze certificat medical plătit pentru perioada de carantină, a specificat Golovaci, adăugând totodată că este dificil de spus câte persoane sunt supravegheate în prezent.

„Noi zilnic avem colectarea fişelor la frontieră. Din păcate, o parte din ele sunt rebutate pentru că sunt completate în mod necorespunzător. Persoanele nu indică domiciliul sau nu indică corect datele personale, telefonul de contact, pentru a putea fi supravegheate. Şi fac încă o dată apel către conştiinţa civică a fiecărei persoane să nu ascundă faptul că vin din anumite zone de risc, pentru că este extrem de important pentru monitorizare şi posibila prevenire a răspândirei infecţiei în ţară”, a declarat Marina Golovaci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe