Corlăţean: România şi Cehia colaborează ca parteneri în UE

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat joi, după întrevederea cu omologul ceh, Karl Schwarzenberg, că România şi Cehia colaborează ca parteneri în UE, iar Praga a sprijinit în mod constant aderarea Bucureştiului la Spaţiul Schengen.

”România şi Republica Cehă colaborează ca parteneri în UE, în dosare de interes comun, precum perspectiva financiară, politica de coeziune, parteneriatul estic şi procesul de lărgire. Doresc să mulţumesc domnului ministru pentru sprijinul constant al Republicii Cehe faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen. Sunt încrezător că această abordare pozitivă va fi menţinută în perioada imediat următoare pentru a ajunge la o decizie favorabilă României şi Bulgariei”, a spus şeful diplomaţiei, în cadrul conferinţei comune de presă.

Titus Corlăţean a apreciat stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale româno-cehe. ”Vrem să intensificăm dialogul politic pentru a îmbunătăţi astfel cooperarea sectorială şi proiectele comune, mai ales în domeniul afacerilor europene”, a precizat ministrul afacerilor externe.

Cei doi oficiali au discutat ;i despre dezvoltarea relaţiilor economice.

”Am explorat împreună cu demnitarul ceh o temă pe care o urmăreşte cu predilecţie - dezvoltarea relaţiilor economice. Am notat cu satisfacţie evoluţia ascendentă a schimburilor comerciale bilaterale, care, la sfârşitul anului 2011, pentru prima oară în 20 de ani, a depăşit două miliarde de euro, precum şi existenţa, în România, a peste 500 de companii cu capital majoritar ceh care activează în diferite domenii de activitate. Cu toate acestea, rămân suficiente domenii neexploatate”, a subliniat Titus Corlăţean.

”În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul investiţiilor, atât eu cât şi colegul meu dorim să încurajăm interesul comunităţii cehe de afaceri pentru investiţii în România şi oamenilor de afaceri români pentru colaborarea cu partenerii cehi”, a conchis şeful diplomaţiei române.

La rândul său, ministrul ceh de externe a apreciat relaţia dintre cele două ţări. ”Am fost aliaţi în perioada războaielor, am avut o perioadă după război comună, şi iarăşi avem o alianţă comună acum. Cam în tot ce înseamnă politica europeană de alianţă am fost aliaţi. Deci colaborăm foarte bine. Binenînţeles că în ziua de astăzi lucrăm în cadrul UE şi pe problemele economice. Vedem că există foarte mult interes pentru investiţii şi relaţiile economice dintre noi. Sper că oamenii noştri de afaceri vor înţelege aceste oportunităţi”, a spus Schwarzenberg.

”În ceea ce priveşte cooperarea în plan politic şi a Europei de Est suntem pe aceeaşi lungime de undă şi vom continua în acelaşi sens. Sunt foarte fericit şi mă întorc cu plăcere în România pentru că este o ţară frumoasă. Mă voi întoarce din nou curând”, a mai spus şeful diplomaţiei cehe.

Ministrul ceh de externe, Karl Schwarzenberg, a participat miercuri la Congresul PPE. El se număra printre cei 14 candidaţi la posturile de vicepreşedinţi ai Partidului Popular European. Schwarzenberg a renunţat miercuri la candidatură.

După întrevedere, Titus Corlăţean şi Karel Schwarzenberg participă la Forumul „Oportunităţi de Investiţii Româno – Cehe”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne