Corlăţean a reiterat interesul pentru o reprezentare directă în Parlament a românilor din Ungaria

Ministrul de externe, Titus Corlăţean.
Ministrul de externe, Titus Corlăţean. (www.mae.ro)
Epoch Times România
01.10.2012

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a efectuat luni o vizită la Budapesta, în cadrul căreia a exprimat preocupările părţii române vizând îmbunătăţirea situaţiei minorităţii româneşti din Ungaria.

Titus Corlăţean s-a întâlnit cu omologul ungar, Janos Martonyi, cei doi demnitari având un schimb aprofundat de opinii cu privire la protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat necesitatea utilizării mecanismelor de cooperare deja existente între România şi Ungaria, menite să contribuie la identificarea celor mai bune soluţii care privesc minoritatea română din Ungaria şi cea maghiară din România.

În context, ministrul Titus Corlăţean a propus organizarea, în perioada imediat următoare, a unei noi reuniuni la nivel de secretariate şi experţi, a celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, care să contribuie la accelerarea negocierilor în vederea finalizării Protocolului acestei sesiuni.

Ministrul Titus Corlăţean a exprimat preocupările părţii române vizând îmbunătăţirea situaţiei minorităţii româneşti din Ungaria. În acest sens, a solicitat sprijinul autorităţilor ungare în vederea asigurării unei finanţări predictibile şi corespunzătoare pentru susţinerea unui proces educaţional de calitate în limba română, pentru Episcopia Ortodoxă Română, Institutul Cultural al Românilor din Ungaria, cât şi pentru mass-media în limba română. Totodată, a reiterat interesul ca minoritatea română din Ungaria să fie reprezentată direct în Parlamentul ungar, inclusiv prin acordarea dreptului de a vota, pentru asigurarea promovării eficiente a drepturilor acestora şi nediscriminatorie comparativ cu alte minorităţi. De asemenea, şeful diplomaţiei române a solicitat sprijinul părţii ungare pentru înfiinţarea Centrului Cultural Românesc de la Micherechi.

Ministrul Titus Corlăţean a asigurat partea ungară de politica constantă a României în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. A subliniat, în context, că ţara noastră a aplicat şi va continua să aplice aceleaşi standarde, pentru a asigura protejarea şi afirmarea identităţii specifice a tuturor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

”Îmi exprim convingerea că prin continuarea unui dialog deschis şi pragmatic, vom găsi, împreună cu partea ungară, cele mai convenabile soluţii în interesul celor două comunităţi”, a declarat ministrul Titus Corlăţean în cadrul conferinţei comune de presă.

Oficialul român a avut întrevederi şi cu premierul Viktor Orbán şi cu preşedintele Parlamentului ungar, László Kövér.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor