Coreea de Nord reevalueaza moneda nationala

Noile bancnote nord-coreene (dr) si vechile bancnote (st) sunt prezentate in Seul, 7 decembrie 2009. (YONHAP / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.12.2009

Aparent, Coreea de Nord si-a reevaluat saptamana trecuta moneda nationala, intr-o miscare ce ar putea tinti la intarirea activitatii pe piata interna.

Mass media sud-coreeana a citat saptamana trecuta surse nord-coreene nenumite, care au sustinut ca Nordul a crescut cu mult valoarea monedei sale. Daca este asa, aceasta ar fi prima reforma monetara nord-coreeana in ultimii 17 ani.

Agentia mass media chineza de stat Xinhua a raportat de asemenea reevaluarea, sustinand ca Ambasada din Phenian a fost informata in legatura cu acest lucru.

Conform rapoartelor, Phenianul a anuntat ca vechile bancnote nord-coreene - won - vor fi schimbate cu noi bancnote la o rata de 100 la 1. Cetatenii trebuie sa schimbe actualele bancnote de 1.000 won cu noile bancnote de 10 won.

Rapoartele sustin ca anuntul a cauzat confuzie si a creat in Coreea de Nord o crestere brusca pentru yuan-ul chinez si dolarii americani.

Purtatorul de cuvant al Ministerului sud-coreean al Unificarii, Chun Hae-sung, a minimalizat importanta rapoartelor, sustinand ca ministerul sau nu a vazut nici un anunt din partea Phenianului.

El sustine ca in trecut mass media nord-coreeana a anuntat astfel de directive in aceeasi zi in care acestea au provenit de la oficialii care le-au emis.

Cho Bong-hyeon este un cercetator specializat in economia nord-coreeana la Banca Industriala a Coreei. El sustine ca o reevaluare ar putea urmari intarirea controlului asupra economiei.

El descrie reforma ca pe o carte strategica, pe care Nordul o joaca pentru a-i pedepsi pe bogatasii nord-coreeni in timp ce pompeaza bani in guvern.

Coreea de Nord se confrunta si s-a confruntat timp de doua decenii, cu lipsuri severe la alimente, medicamente si alte lucruri de baza, datorita izolarii si managementului economic slab, desfasurate de guvern. Invatatii nord-coreeni sustin ca acum infloreste piata neagra, in special in zona de granita cu China. Se crede ca un anumit numar de nord-coreeni trec granita in mod regulat pentru a face comert si a munci. Reforma monetara de saptamana trecuta ar putea urmari, printre altele, sa scoata la iveala profiturile din aceste activitati.

Cho sustine ca este probabil ca reforma va opri dezvoltarea pietelor interne care au aparut in Coreea de Nord de cand Phenianul a introdus reforme limitate in 2002.

El sustine ca angrosistii si alti oameni de afaceri nord-coreeni vor fi nevoiti sa restabileasca preturile la produse, dar nu au nici un indiciu despre cum sa o faca. Ca urmare, sustine Cho, este probabil ca ei sa face inventare cel putin pentru perioada curenta, lucru care va calma activitatea pe piata.

Cho sustine de asemenea ca reforma monetara este improbabil sa tina pasul cu preturile de consum care cresc rapid, insemnand ca cetatenilor saraci le-ar fi si mai greu sa isi cumpere bunurile de baza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor