Contul de Twitter al lui Assange şters în mod misterios. Reapare câteva ore mai târziu în circumstanţe bizare

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)

Contul de Twitter al lui Julian Assange, care este blocat în ambasada ecuadoriană din Londra, a fost şters în mod misterios în Ajunul Crăciunului.

Nu a fost evident dacă acest cont a fost suspendat sau şters de Twitter sau de însuşi Assange – sau din care cauză şi pentru cât timp. Twitter nu a comentat.

WikiLeaks Task Force a sugerat că oamenii nu ar trebui să se grăbească să tragă concluzii, în condiţiile în care “haterii şi teoreticienii conspiraţiei se grăbesc să posteze” informaţii pe Internet.

Contul a reapărut câteva ore mai târziu, însă trunchiat, menţionând că Assange este urmărit de numai 1.000 de persoane.

Fără a se clarifica situaţia de către Twitter sau de Assange, încă nu este clar ce s-a întâmplat mai exact cu contul de Twitter al fondatorului WikiLeaks, iar lipsa sa a generat unele speculaţii că Assange este redus la tăcere de platforma de socializare. Alţii au declarat că este o tactică de marketing. Un alt cont care părea să fie contul alternativ al lui Assange a susţinut că pagina acestuia a fost ştearsă de Twitter înainte de publicarea unui material sensibil, însă nu au existat dovezi că Assange a scris personal acel mesaj şi contul respectiv a fost ulterior şters.

Amplificând acest mister, într-o declaraţie oficială, WikiLeaks a atras atenţia asupra unor “ciudăţenii” din partea Twitter şi a Marinei americane, însă a susţinut că, pe lângă o monitorizare intensificată la ambasada ecuadoriană, Assange, în vârstă de 46 de ani, este bine. “Contrar unor ciudăţenii observate astăzi din partea Marinei SUA şi a Twitter şi a unei supravegheri fizice intensificate, situaţia fizică a lui @JulianAssange în ambasadă rămâne neschimbată – închis [în ambasadă] fără să fie acuzat şi prin încălcarea a două decizii ONU care impun Marii Britanii să îl elibereze”, a precizat declaraţia.

Luni dimineaţă, contul oficial de Twitter al Marinei SUA a postat doar aceste cuvinte între ghilimele – “Julian Assange” – care au fost şterse imediat.

La scurt timp după ce primul mesaj fusese deja mediatizat, pe contul Marinei SUA a fost postat un nou mesaj potrivit căruia, în timpul unei operaţiuni de rutină de monitorizare a subiectelor des circulate, un utilizator oficial al Echipei de Implicare în Mass Media Digitală din cadrul Biroului de Informaţii al Marinei SUA a făcut ca, din neatenţie, acel mesaj să fie postat pentru câteva secunde pe contul de Twitter al Marinei, adăugând că mesajul a fost şters de acelaşi utilizator autorizat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe