Controlul Partidul Comunist Chinez asupra aplicării legii - chestionat

O echipă a forţelor speciale chineze se adună pentru a face o demonstraţie de forţă în oraşul Hefei, provincia Anhui, martie 2011.
O echipă a forţelor speciale chineze se adună pentru a face o demonstraţie de forţă în oraşul Hefei, provincia Anhui, martie 2011. (STR / AFP / Getty Images)

Laureatul Nobel pentru pace, avocatul chinez pentru drepturile omului, Gao Zhisheng, este intim familiarizat cu rolul negativ deţinut de Partidul Comunist asupra fiecărui aspect al aşa-numitului sistem juridic al Chinei.

"Bastoanele electrice de şoc mi-au fost aplicate peste tot", a povestit Gao Zhisheng. "Întregul meu corp, inima, plămânii şi muşchii începuseră să sară incontrolabil. Mă zvârcoleam pe jos în durere, încercând să mă târăsc departe".

Într-o scrisoare publicată în februarie 2009, unul dintre cei mai renumiţi avocaţi pentru drepturile omului, Gao Zhisheng, a descris cele 50 de zile de tortură îndurate de la autorităţile regimului chinez, începând din septembrie 2007.

"După câteva ore de la începerea acestei torturi nu am mai avut nici energie să implor, să nu mai vorbim de a încerca să scap. Dar mintea îmi era încă clară. Îmi simţeam corpul convulsionându-se foarte puternic atunci când eram electrocutat cu bastoane".

Răzând, gardienii îl batjocoreau pe Gao, cu priceperea lor în tehnicile de tortură.

"Nu vorbi încă despre tortura primită de la Partidul Comunist, pentru că iţi vom da o lecţie completă acum!", i-a spus un gardian lui Gao. "Ai dreptate, torturăm Falun Gong. Totul este drept. Cele 12 cursuri pe care ţi le vom aplica s-au exersat pe Falun Gong. Ca să-ţi spun adevărul, nu mi-e teamă că vei continua să scrii. Putem să te torturăm până la moarte, fără teama că ce rămâne din tine va fi descoperit".

Gardienii lucrau în cadrul Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), o organizaţie foarte puternică a Partidului, care controlează aproape toate aspectele de aplicare a legii. Comitetul îşi "bagă" mâinile în sistemul judiciar, controlează Ministerul de Justiţie, Biroul de Securitate Publică, Ministerul Securităţii de Stat, şi Procuratura - cea mai mare agenţie la nivel naţional, fiind responsabil atât pentru cercetarea cât şi urmărirea penală.

Dacă CAPL determină că un cetăţean chinez este o ameninţare la adresa regimului, acesta este în pericol. Dizidenţi, creştinii, avocaţi, practicanţi Falun Gong şi cetăţenii care au protestat pentru că li s-au confiscat terenurile au simţit braţul lung al CAPL în fiecare zi. Fie că este un proces fals sau o taxă inventată, sub învinuirea de "incitare la subversiune de stat" sau "relevarea secretelor de stat" dacă CAPL te vrea torturat, într-un lagăr sau mort, este probabil că va obţine ce vrea.

Recent, Zhang Zanning, avocat şi profesor de drept la Universitatea de Sud-Est, în China, a postat un articol pe blogul său, afirmând că CAPL este cea "mai gravă încălcare a Constituţiei" şi a cerut să fi dezmembrat.

Articolul lui Zhang a fost imediat scos de pe blogul său, cel mai probabil, de o organizaţie care se ocupă cu cenzura pe Internet şi care îi raportează către CAPL - şi a trebuit să redirecţioneze cititorii spre alte site-uri. Dar articolul a fost deja postat pe mai multe forumuri de pe internet.

"Dacă CAPL nu este demontat, nu putem avea o societate a statului de drept, nici nu se poate pretinde că în China se practică statul de drept", a scris Zhang.

Cazul lui Gao Zhisheng este unul comun, deşi, recunoaşterea lui internaţională îl face extraordinar. Gao a devenit un o ţintă a CAPL atunci cînd a îndrăznit să ia apărarea practicanţilor Falun Gong ce au fost arestaţi şi condamnaţi în mii de procese fictive, ca parte a campaniei de persecuţie a regimului împotriva practicii spirituale.

În noiembrie 2005, firma de avocatură a lui Gao de la Beijing a fost suspendată. Pe 15 august 2006, Gao a fost răpit. Mai târziu, el a fost arestat, cu scuza de "incitare la uzurparea puterii de stat". La 12 decembrie 2006, instanţa s-a întrunit fără a permite avocatului lui Gao să-i prezinte cazul. Zece zile mai târziu, Gao a fost condamnat la 3 ani, sub pretextul de "incitare la uzurparea puterii de stat".

Zhang, a declarat pe blog-ul său, că este "absolut absurd" că organizaţia care încalcă Legea constituţională, CAPL, să aibă dreptul de a-şi exercita puterea asupra organelor majore de aplicare a legii.

În conformitate cu Constituţia Chinei, instanţa de judecată şi Procuratura ar trebui să raporteze Congresului Naţional al Poporului, în timp ce Biroul de Securitate Publică, Ministerul Securităţii de Stat şi Ministerul Justiţiei ar trebui să raporteze Consiliului de Stat. Cu toate acestea, toate cele cinci organizaţii raportează numai CAPL-ului, un instrument al Partidului Comunist.

De la înfiinţarea Biroului 610, o forţă de poliţie extra-juridică similară Gestapo-ului, până la înfiinţarea CAPL-ului în iulie 1999, cazurile de abuz au fost nenumărate, a declarat Li, avocat pentru drepturile omului.

Fostul şef al Partidului, Jiang Zemin, a emis un ordin pentru CAPL şi Biroul 610 în 1999 împotriva practicanţilor Falun Gong. Ordinul cerea acestor organizaţii să "ruineze reputaţia, să falimenteze financiar şi să distrugă fizic" aderenţii Falun Gong. Totodată promitea impunitate absolută: "dacă un practicant Falun Gong este bătut până la moarte, este considerat un caz de sinucidere".

De atunci, mii de cazuri de tortură şi de deces au fost raportate prin intermediul Naţiunilor Unite, Amnesty Internaţional, şi Centrului de Informare Falun Dafa.

Zhou Yongkang a devenit şeful CAPL-ului în 2007 şi persecuţia împotriva Falun Gong a devenit mai tenebroasă. În această poziţie, sarcinile lui Zhou au fost diverse, el participând în multe acţiuni de reducere la tăcere a populaţiei chineze.

El a fost implicat în reducerea la tăcere a protestelor părinţilor care au avut copii prinşi sub clădirile şcolare slab construite la cutremurul din Sichuan 2008, trimiterea trupelor în Tibet proteste pe scară largă şi de auto-incendierea călugărilor, şi trimiterea studenţilor chinezi peste hotare în scopul activităţilor de informare.