Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA au anunţat greva generală

Controlorii de trafic aerian de la Romatsa în grevă de avertisment.
Controlorii de trafic aerian de la Romatsa în grevă de avertisment. (Facebook)

Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA şi-au anunţat intenţia de a intra în grevă generală din 1 septembrie, ora 11:00, dacă lista cu cele 14 revendicări înaintată de sindicalişti nu va fi soluţionată.

Nemulţumirea angajaţilor Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian este legată de faptul că nu au un contract colectiv de muncă şi că, potrivit acestora, compania a fost transformată de conducere într-o instituţie militarizată în care doar liderii îşi pot exprima punctele de vedere. O serie de alte nemulţumiri vizează vârsta de pensionare şi organigrama instituţiei.

Liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, a anunţat că a trimis luni, la ministrul Transporturilor, Iulian Matache, la Consiliul de Administraţie şi la conducerea ROMATSA, o notificare oficială privind declararea grevei generale în toate unităţile companiei, începând cu 1 septembrie, ora 11.00, potrivit Mediafax.

"Vom proceda la declanşarea grevei, dacă până în acel moment organele statului abilitate nu vor reuşi să revolve problemele pe care le avem la ROMATSA. Şi pot să vă spun că sunt probleme de viaţă şi de moarte de la ROMATSA, deci nu este vorba de bani, nu e vorba de absolut nimic, ci chiar de viaţă şi de moarte, de siguranţa pasagerilor, de siguranţa salariaţilor ROMATSA.

Dacă până în acel moment nu se găsesc soluţiile şi organele statului nu iau absolut nicio măsură, cum nu au făcut până azi, deşi avem numeroase plângeri făcute atât la DNA, atât la Parlament, la Senat, la preşedinte, la Camera Deputaţilor, deci nimeni nu ne ia în seamă, la Curtea de Conturi şi aşa mai departe. Avem un număr de peste 20 de procese pe care le-am intentat acestei conduceri ilegale. În mod cert, dacă până atunci nu se rezolvă lucrurile, vom declanşa greva generală, impactul va fi, din punctul nostru de vedere, catastrofal, având în vedere faptul că nu o să dureze doar două ore, ci este o grevă generală totală", a declarat liderul sindical.

Reprezentanţii sindicatului din ROMATSA susţin că negocierile pornite în urmă cu o lună au fost oprite brusc, fără niciun rezultat, şi îl acuză pe managerul companiei, Aurel Stanciu, că nu a respectat nimic din ceea ce au stabilit, în scris, cu Ministerul Transporturilor. Sindicalişitii sunt nemulţumiţi de faptul că nici ministrul Iulian Matache nu reacţionează.

La rândul său, directorul Aurel Stanciu susţine că au mai rămas doar două cereri nerezolvate - una priveşte organigrama instituţiei, care nu ar fi de competentă sindicatelor, iar cea de-a doua vizează mărirea salariilor.

Amintim că, în data de 15 iulie, pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, a avut loc o grevă de avertisment a controlorilor de trafic de pe Aeroportul Henri Coandă, care, timp de mai multe ore, au asigurat controlul a doar 30% dintre zboruri. Detalii aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne