Continuă vizita Prim-vicepreşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc în SUA

Tatiana Chiriac
05.09.2012

În continuarea vizitei pe care o întreprinde în SUA, Prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc a avut întrevederi cu congresmeni americani. Vlad Plahotniuc face lobby în Statele Unite ale Americii pentru recunoaşterea Moldovei ca stat cu economie de piaţă funcţională, prin scoaterea ţării noastre de sub incidenţa amendamentului Jackson Vanik. Acesta impune în prezent restricţii în comerţ pentru Republica Moldova, la fel ca pentru Rusia şi alte state din fostul bloc socialist, relatează serviciul de presă al Parlamentului.

Prima confirmare fermă pentru restabilirea relaţiilor comerciale între ţara noastră şi SUA, Vlad Plahotniuc a obţinut-o de la David Price, congresman democrat şi membru al Camerei Reprezentanţilor SUA. “Sunt convins că vom reuşi foarte curând să scoatem Moldova de sub incidenţa amendamentului Jackson Vanik. Acest lucru este foarte important şi pentru noi, ca parteneri ai Moldovei”, a declarat David Price, în cadrul întrevederii cu Prim-vicepreşedintele Parlamentului din ţara noastră. Confirmarea pentru susţinerea economiei Moldovei este cu atât mai importantă cu cât vine din partea congresmanului american, care este şi Co-preşedinte al Grupului de prietenie Moldova – SUA, înfiinţat în iunie anul curent, cu ocazia vizitei Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, în Statele Unite ale Americii.

“Este semnificativ faptul că democraţii şi republicanii din Congresul SUA au convenit cu toţii clarificarea relaţiilor comerciale cu Moldova. Rareori democraţii şi republicanii sunt de acord asupra vreunui subiect. În acest caz, însă, situaţia Moldovei are şanse mari să fie soluţionată până la sfârşitul acestui an”, a declarat şi Gregory Meeks, membru al Camerei Reprezentanţilor din partea New York.

Discuţiile purtate de Vlad Plahotniuc şi cei doi congresmeni americani au vizat şi intensificarea dialogului pe linie parlamentară între cele două state. “În timp, cu sprijinul SUA şi cu efortul nostru, în Republica Moldova, sperăm că mai mulţi membri ai Camerei Reprezentanţilor vor face parte din grupul de prietenie creat cu ţara mea. Consider că dialogul parlamentar bilateral are un rol foarte important, pentru că este datoria noastră, ca deputaţi, să reprezentăm cetăţenii inclusiv în relaţiile externe”, a declarat Vlad Plahotniuc, în cadrul vizitei de lucru în America.

Prim-vicepreşedintele Parlamentului a primit, de asemenea, încurajările reprezentanţilor Congresului american pentru măsurile menite să consolideze în continuare democraţia din Republica Moldova - precum adoptarea sistemului de vot uninominal şi revizuirea Constituţiei, dar şi în privinţa soluţionării pe cale paşnică a conflictului transnistrean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor